Connect with us

Странски банки

Русија воведува дигитална рубља

Објавено

на

Рускиот претседател Владимир Путин го потпиша законот за воведување дигитална рубља и создавање соодветна електронска платформа.

Трансакциите во дигитална форма на руската национална валута ќе може да се вршат со помош на платформа чиј оператор ќе биде Банката на Русија, но нема да може да се користи за штедење и за добивање кредити.

Документот предвидува можност за пренос на правата на дигитална рубља, исто така преку тестамент, а оваа постапка ќе ја утврди Владата на Русија во договор со Банката на Русија.

Законот исто така им забранува на лицата што не се оператори или корисници на платформата за дигитални валути во рекламирањето да ја користат фразата „платформа за дигитална рубља“ и изведени зборови и изрази.

Покрај тоа, на наследниците им се дава можност да добијат дигитални рубли од сметката на починатиот за да го организираат неговиот погреб.

Доколку има дигитални рубли на сметката на починатиот, Централната банка ќе биде обврзана, по налог на нотарот, да му ги достави на наследникот за плаќање на соодветните трошоци.

Странски банки

ПроКредит Групацијата постигна значителни резултати последните 9 месеци со принос на капиталот од 13,6%

Објавено

на

Групацијата ПроКредит, која главно е активна во Југоисточна и Источна Европа, објави висок финансиски резултат од 94,0 милиони евра за првите девет месеци од 2023 година. Приносот на капиталот значително се подобри на ниво од 13,6 %, со што се нагласуваат среднорочните проекции на групацијата. Добриот резултат главно беше поттикнат од континуираната позитивна динамика на нето-каматната маржа, како и од подобрениот коефициент трошоци-приходи од 58,7%. Стабилните показатели за кредитниот ризик доведоа до умерена цена на ризикот од 20 базични поени, каде спаѓаат и дополнителните резервации за загуби резервирани во третиот квартал на работењето на групацијата во Украина. Како резултат на силниот оперативно-финансиски развој во целата групација, Управниот одбор реши на 26 октомври 2023 година повторно да ги подигне проекциите за финансиската 2023 година. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

ЕБОР го назначи Фатих Туркменоглу за нов шеф на Банката во Северна Македонија

Објавено

на

Европската банка за обнова и развој (ЕБОР) го назначи Фатих Туркменоглу за нов шеф на Северна Македонија. Тој ќе ја преземе функцијата на 1 ноември и ќе ја води канцеларијата на Банката во Скопје. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

ПроКредит Холдинг АД: Успешно спроведена трансформација во акционерско друштво

Објавено

на

Матичната компанија на развојно ориентираната Групација ПроКредит успешно ја заврши трансформацијата на својата правна форма во акционерско друштво (AG). Трансформацијата беше завршена со внесување на ПроКредит Холдинг АД во трговскиот регистар на 27.9.2023 година. Претходно, на Годишното генерално собрание одржано на 5.6.2023 година беше донесена одлука за одобрување на промената на правна форма со многу големо мнозинство. Трансформацијата во акционерско друштво има за цел дополнително да го подобри прифаќањето на инвеститорите, особено меѓу учесниците на меѓународниот пазар, а, во исто време, да ја поедностави корпоративната структура. Деловниот фокус на ПроКредит Холдинг, особено со акцент на Југоисточна и Источна Европа и неговата посветеност да се постигне влијание, остануваат непроменети. (more…)

Продолжи со читање

Популарно