Connect with us

Останато

Русија бележи рекорден суфицит во трговската размена

Објавено

на

Суфицитот во салдото од тековните плаќања на Русија за вториот квартал на оваа година достигнал рекордни 70,1 милијарда долари.

Тоа е последица на растечките приходи од извозот на енергенси и други стоки, како и намалувањето на извозот предизвикано од наметнатите санкции поради инвазијата врз Украина.

Според податоците на Централната банка на Русија, тоа е најголемиот суфицит на руската тековна сметка од 1994 година. Салдото на тековната сметка е најширокиот показател за состојбата во трговијата со стоки и услуги.

За вишокот најмногу придонел колапсот на увозот предизвикан од санкциите, што се смета клучно за економски спас на Русија, во услови кога САД и нивните сојузници се обидуваат да го изолираат руското стопанство.

Според Руската централна банка, вкупниот суфицит на тековната сметка на Русија за првите шест месеци од 2022 година достигнал 138,5 милијарди долари.

Вкупниот износ на извозот од Русија во второто тромесечие годинава изнесува 153,1 милијарди долари, што е нешто помалку споредбено на 166,4-те милијарди долари забележани во првиот квартал.

Податоците на Банката на Русија уште покажуваат дека и увозот се намалил во периодот април-јуни на 72,3 милијарди долари од 88,7 милијарди претходните три месеци.

Растечкиот суфицит на тековната сметка, во комбинација со строгите контроли на капиталот што ја ограничуваат побарувачката за девизи, и помогнаа на рубљата да стане валута со најдобри перформанси оваа година меѓу конкурентските економии во развој.

Останато

„НEзаштитена пpирода“ – Изложба на фотографии на Велиан Јагев за подигнување на свесноста за животната средина, поддржана oд ПроКредит Банка

Објавено

на

Во соработка со фотографот Велиан Јагев, ПроКредит банка организира патувачка изложба на уметнички фотографии од ретки и уникатни птици кои живеат на територијата на Македонија, изработени од страна на Пикс Плус. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Еcommerce4all.eu – бесплатна едукативна платформа за развој на прекуграничната е-трговија во ЦЕФТА

Објавено

на

Неодамна е комплетирана – ecommerce4all. eu – првата регионална платформа за е-трговија која претставува информативен центар е-трговија во ЦЕФТА регионот. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Европската комисија предвидува раст од 2 проценти на македонската економија за годинава

Објавено

на

Европската комисија предвидува дека македонската економија годинава ќе забележи раст од два отсто, а во 2024 од 3,1 проценти. (more…)

Продолжи со читање

Популарно