Connect with us

Странски банки

Роберт Кијосаки – човекот кој ја предвиде финансиската криза во 2008 година и колапсот на Леман Брадерс, предвидува слично сценарио и за уште еден банкарски гигант!?

Објавено

на

Колапсот на Silicon Valley Bank (SVB), која прекина со работа во петокот, откако не успеа да собере нов дополнителен капитал, па продаде државни обврзници со големи загуби за да ги исплати клиентите што ги подигнаа своите парични средства, придонесе целиот финансиски сектор да биде нестабилен и стравувањата се дека кризата може да се прошири и во други банки и земји.

Роберт Кијосаки е американски претприемач, бизнисмен и автор на повеќе од 26 книги, вклучувајќи го и меѓународниот бестселер за лични финансии „Богат татко сиромав татко“ која е продадена во над 41 милион примероци ширум светот.

Финансискиот експерт точно го предвиде колапсот на Леман Брадерс во 2008 година, кога започна големата финансиска криза. Кијосаки предупреди дека “Credit Suisse” може да биде следниот банкарски гигант изложен на ризик бидејќи нестабилниот пазар на обврзници паѓа, а зголемениот интерес предизвикува вртоглав пад на цената на обврзниците.

Говорејќи на “Cavuto: Coast to Coast”, Кијосаки рече: „Проблемот е пазарот на обврзници и моето предвидување, кажав за Lehman Brothers пред неколку години, и мислам дека следната банка што ја чека слична судбина е Credit Suisse.”

„Американскиот долар ја губи својата хомогеност во светот во моментов. Така, тие ќе печатат се повеќе и повеќе од ова обидувајќи се да го спречат ова нешто да потоне“, рече експертот држејќи банкнота од еден долар.

Тој го даде предвидувањето само неколку часа пред “Credit Suisse” да признае дека има „материјална слабост“ односно дека банката има проблем со ликвидноста.

Кијосаки дополнително објасни како пазарот на обврзници е „најголемиот проблем“ на економијата кој ќе ги доведе САД во „сериозни проблеми“ бидејќи очекува американскиот долар да ослаби.

Тој понатаму изрази загриженост за пензиските планови и индивидуалните пензиски сметки (IRA) во сегашното пазарно опкружување, додавајќи дека американскиот даночен обврзник ќе биде најтешко погоден од спасувачките пакети на банките.

„Мојата генерација, бумовите (boomers), се обидуваме да се пензионираме. Значи, ова е совршена бура на многу начини“, изјави Кијосаки. „Како што реков, повторно, мислам дека ФЕД и ФДИК сигнализираа дека ќе печатат повторно, што ги прави акциите добри. Но, оваа мала сребрена паричка овде е сè уште најдобра, таа е 35 долари, така што сметам дека секој може да си дозволи 35 долари, а јас сум многу загрижен за “Credit Suisse”, додаде Кијосаки.

Во услови на хиперинфлација и на се поголемото печатење повеќе пари, Кијосаки советуваше да се инвестира во сребро и злато за време на нестабилниот пазар.

„ФЕД и ФДИК сигнализираат хиперинфлација, што го прави златото и среброто уште подобри бидејќи ова нешто овде е ѓубре алудирајќи на доларите. Тие ќе шират се повеќе и повеќе од овие лажни пари, и тоа е она што ФЕД и ФДИК го сигнализираат – ние ќе отпечатиме што е можно повеќе од ова за да го спречиме забрзувањето на падот. Но, тие се момците кои го предизвикуваат тоа“, дополни финансискиот експерт.

Странски банки

Банкарскиот сектор се стабилизира, берзите растат втор ден по ред

Објавено

на

На европските берзи утринава цените на акциите пораснаа втор ден по ред, најмногу во банкарскиот сектор, кој закрепнува по серијата мерки на централните банки за стабилизирање на секторот. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Европската централна банка (ЕЦБ) ги зголеми каматните стапки за 0,5 процентни поени со цел да ја намали инфлцијата

Објавено

на

Европската централна банка (ЕЦБ) зголеми три клучни каматни стапки, за 0,5 проценти со цел да го намали нивото на инфлацција. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Швајцарската централна банка е подготвена да обезбеди 50 милијарди франци за “Credit Suisse”

Објавено

на

Швајцарската централна банка и регулаторното тело на финансиските пазари (Finma) денеска соопштија дека “Credit Suisse”, чија вредност на акциите падна за речиси една четвртина, ги исполнува барањата за капитал и ликвидност и може да пристапи до капитал за ликвидност „во случај на потреба“. (more…)

Продолжи со читање

Популарно