Connect with us

Останато

РИРА Агендата се залага за нови инвестиции во регионот како единствен пазар

Објавено

на

Подобрување на конкурентноста на регионот преку хармонизација на инвестициските политики на економиите на шесте земји на Западен Балкан со стандардите на ЕУ и најдобрите меѓународни практики, зацврстување на јавно – приватниот дијалог, како и вклучување на сите релевантни фактори во процесот на донесување на одлуки се дел од заклучоците на првиот форум на високо ниво на тема: Инвестициските политики во фокус на РИРА агендата за Западен Балкан, во насока на успешна имплементација на Регионалната инвестициска реформска Агенда за Западен Балкан.

Цел на Регионалната инвестициска агенда за Западен Балкан е хармонизација на инвестиционите политики со стандардите на Европската унија и најдобрите меѓународни практики во рамките на Стратегијата за Југоисточна Европа 2020, ЦЕФТА Договорот и процесите за пристапување кон ЕУ .

Претседателот на Сојуз на стопански комори на Македонија, Данела Арсовска истакна дека Сојузот е активно вклучен во процесите за спроведување на структурните економски реформи во земјата, а во таа насока и РИРА агендата треба да донесе видливи економски резултати во блиска иднина.

„Подобрување на атрактивноста на регионот за инвеститорите и зајакнување на врските меѓу земјите на Западен Балкан, креирање нови работни места, привлекување нови странски директни инвестиции кои ќе донесат трансфер на знаења и на технологија, зголемување на директната поддршка на претприемништвото и иновациите би биле резултатите од успешно спроведената РИРА агенда која е заклучок од иницијативата на Берлинскиот процес, поврзана со идните проширувања на Европската Унија. Она што е меѓу приоритетите за создавање добар деловен амбиент е одстранување на бариерите во трговијата, редуцирање на трошоците на компаниите, поедноставување на процедурите за водење бизнис, овозможување раст на извозот, а сето тоа во услови на стабилност и владеење на правото како предуслови за зголемување на конкурентноста на регионот на Западен Балкан. Вклучувањето на сите релевантни страни е најдобриот и единствениот начин кој произведува добри реформи за економски развој и затоа е потребно е да ги вложиме сите напори за спојување на институционалното влијание со практичното искуство“, изјави Арсовска и додаде дека сево ова предвидено е да се постигне во неоколку фази за да се постигне заедничко разбирање и соработка меѓу 6. земји на Западен Балкан, во врска со формулирањето и спроведувањето на реформската агенда.

Горан Свилановиќ, генерален секретар на Советот за регионална соработка (РСС) и поранешен министер за надворешни работи на СР Југославија истакна дека успешо спроведување на РИРА агендата е шанса Западен Балкан да биде дел од ЕУ.

„Секоја економија не треба да биде меѓу себе конкуренција, туку потребен е интегриран пристап кон инвестиротите. Настапувајќи како единствен пазар можностите за привлекување големи и сериозни инвеститори се поголеми. Имплементирање на РИРА агендата е подготовка за влез на големиот европски пазар “, изјави Свилановиќ.

Професорот Вачно Узунов, рече дека треба да размисулваме долгорочно, бидејќи досегашниот начин на привлекување странски инвеститори нема иднина и додаде дека инвеститорите се присутни се додека државата финансиски ги стимулира.

Официјално обраќање на Форумот имаше Марија Ристеска, извршен директор на Центарот за истражување и креирање политики која истакна дека сите страни во процесот треба да соработуваат со цел унапредување на инвестиционата политика и создавање на можности за зголемување на конкурентноста на македонските компании.

Форумот е во организација на Центарот за истражување и креирање политики во соработка со Сојузот на стопански комори на Македонија во рамки на регионалниот проект на РИРА агендата „Воспоставување дијалог за Регионалната инвестициска агенда меѓу владините институции, приватниот сектор и граѓанските организации“ , кој се спроведува во 6-те земји од Западен Балкан.

Останато

Арсовска со висока награда во Дубровник: „Трите К“ – најголем предизвик за претприемачите

Објавено

на

Сојузот на стопански комори (ССК) учествува на 6. Регионален самит на претприемачи кој на високо ниво се одржува во Дубровник, Хрватска. Претседателот на ССК, Данела Арсовска,  учествува на панел сесијата посветена на улогата на деловните организации во развој на претприемништвото  на национално ниво и предизвиците со кои претприемачите се соочуваат. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Градежна комора: Растот на трошоците го диктира растот  на цената на квалитетните станови

Објавено

на

Градежната комора на Македонија информира дека трендот на пораст на трошоците за градежни материјали, но и за вработените во градежните компании се случува во континуитет. Последните податоци на Државниот завод за статистика (ДЗС) само ја потврдуваат состојбата и покажуваат дека трошоците во градежништвото за нови објекти за индивидуално домување во четвриот квартал од минатата година во однос на тој квартал од претходната година, се повисоки за 5,9 отсто, трошоците за материјали се повисоки за 3,2 отсто и трошоците за вработените се повисоки за 13 отсто. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Тевдовски: Бесплатни банкарски сметки за ранливите категории

Објавено

на

Бесплатни банкарски сметки за ранливите категории е предвидено во работната верзија на Законот за платежни услуги и платни системи што го подготвува Министерството за финансии во соработка со Народна банка, најави денеска министерот за финансии Драган Тевдовски на потпишување на Меморандум за финансиска инклузија.

“Работната верзија предвидува сметката со основни функции да биде бесплатна за ранливите категории, односно по закон ќе добијат бесплатни услуги за отворање, водење сметка, уплати и исплати. За останатите потрошувачи, платежната сметка со основни функции ќе биде со разумен надоместок. Ќе напоменам, дека за да се отвори сметката, граѓаните не треба да поседуваат друга сметка со основни функции на свое име, како и дека на оваа сметка нема да можат да одат во минус”, изјави министерот за финансии Тевдовски.

Исто така, се воведуваат решенија во Законот за платежни услуги и платни системи, што ќе доведат до либерализација на пазарот на платежни услуги. Ова ќе придонесе за засилена конкуренција и нови, иновативни начини на плаќање, лесно достапни и со помали трошоци, рече Тевдовски.

Тевдовски посочи дека ова е првиот чекор кон поголема финансиска инклузија, што предвидува сите да имаат пристап до финансиски услуги и тоа на лесно достапен, безбеден начин и под прифатливи цени.

“Придобивките од финансиската инклузија се повисок раст на БДП и помала доходовна нееднаквост. Анализите на Меѓународниот монетарен фонд покажуваат дека преку обезбедување на пристап до сметки, кредити, за жените, за ранливите категории, се овозможува побрз и поинклузивен економски раст. Друга придобивка од финансиската инклузија е дека таа привлекува повеќе луѓе во формалниот сектор, што во фискалниот дел значи повеќе приходи во буџетот. Повеќе приходи во буџетот пак значат подобро здравство, образование, инфраструктура и други јавни услуги”, рече Тевдовски.

Финансиската едукација е исто така значаен инпут во финансиската инклузија, рече министерот за финансии. Тој ги повика заинтересирани училишта кои би сакале да организираат посети за учениците на Министерството за финансии или да им се организираат предавања во училиштата, да се пријават на маилот edukacija@finance.gov.mk.

Продолжи со читање

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange