Connect with us

Странски банки

Рејтинг агенцијата Fitch го намали рејтингот на сите банки кои работат во Русија

Објавено

на

Рејтинг агенцијата „Fitch” објави дека го намалила рејтингот на 31 руска банка на издавачи на долгорочни хартии од вредност во странска валута на „Ц“ од „Б“ и дека ги отстранила од следење на изгледот на неисполнување на долговите, т.н. листа на „следење на негативниот рејтинг“ (Rating Watch Negative – RWN).

„Fitch” го намали и краткорочниот рејтинг на руските банки на „C“ од „B“ и ги отстрани од RWN, пренесува агенцијата TАСС. Меѓу банките чии рејтинзи се намалени се Рајфајзенбанк Русија, Гаспромбанк, Алфа-банк, Сбербанк, Тинкоф банка и други.

„Го намаливме рејтингот за одржливост на сите руски банки и ги отстранивме од RWN, што одразува нагло влошување на деловното опкружување за водење банкарски бизнис“, се наведува во соопштението на рејтинг агенцијата „Fitch”.

На 8 март, „Fitch” го намали долгорочниот кредитен рејтинг на Русија како издавач на должнички хартии од вредност деноминирани во странска валута на „C“ од претходното ниво „B“.

Останато

Бундесбанк: Германското стопанство зимава ќе влезе во рецесија

Објавено

на

Германското стопанство ќе западне во рецесија во зимската половина од годината, по неочекуваното зголемување на активноста во летниот квартал, предупреди Централната банка. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Избрани финалистите на НЛБ Групацијата во проектот #РамкаЗаПомош

Објавено

на

Ако можеме да судиме според ентузијазмот, идеите и иновативноста на компаниите кои годинава учествуваа во проектот #РамказаПомош на НЛБ Групацијата, нема од што да се плашиме кога станува збор за одржливата иднина. Во проектот учествуваа дури 300 компании од шест пазари, со кои главната банкарска групација во Југоисточна Европа бараше одржливи решенија за предизвиците на иднината. Жирито избра 10 финалисти од секој пазар, кои меѓу другото се натпреваруваат и за спонзорски финансиски средства со кои ќе можат да ги реализираат своите идеи. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Швајцарски банкарски гигант ќе и плати на Франција 238 милиони евра за да избегне тужба

Објавено

на

Швајцарскиот банкарски гигант “Credit Suisse” се согласи да плати 238 милиони евра на Франција за да избегне кривично гонење за измама, соопшти надлежниот суд во Париз. (more…)

Продолжи со читање

Популарно