Connect with us

Останато

Речиси половина од вработените во светот би поднеле отказ

Објавено

на

Повеќе од 40 проценти од вработените ширум светот се подготвени да дадат оставка од сегашната работа, затоа што се исцрпени, и претпоставените не им даваат приоритет на продуктивноста, според еден извештај на „Microsoft”.

Извештајот дава подобар увид во седумте “хибридни работни трендови” што секој лидер во бизнисот мора да ги знае додека влегуваме во нова ера на деловно работење и покажува дека деловните лидери треба да се спротивстават на нагонот на хибридната работа и да ја гледаат како вообичаена работа.

Компаниите имаат тенденција да ја остават можноста за далечинско работење дури и по пандемијата, што е добро бидејќи истражувањето покажа дека тоа е важно за 73% од вработените, и дека има се повеќе огласи за такви работни места. Само на „LinkedIn”, бројот на огласи за работни места кои вклучуваат телекомуникација се зголеми за пет пати. Покрај физичката оддалеченост на работниците, комуникацијата во рамките на тимовите беше намалена.

Поточно, кругот на соработници се стесни. Податоците добиени преку „Teams” и „Outlook” покажуваат дека бројот на пораки испратени до цели тимови, поголеми групи луѓе и луѓе без работа е намален, но дека бројот на пораки кои се фокусираат на тесен круг колеги, е зголемен. Овој тренд може негативно да влијае на деловната иновација.

Хибридниот начин на работа овозможи движење на работниците и може да се каже дека беше спроведена „децентрализацијата“ на работната сила. Сега веќе не мора да живеат во местото каде што се наоѓа компанијата во која работат.

Покрај откривањето од што зависи иднината на работата, индексот на трудовиот тренд дефинира пет стратегии за деловните лидери кои почнуваат да ги прават потребните промени:

  • Креирајте план за зајакнување на луѓето за поголема флексибилност.
  • Инвестирајте во вселената и технологијата за да направите транзиција помеѓу физичкиот и дигиталниот свет.
  • Започнете од врвот кога станува збор за решавање на таканаречениот проблем. „Дигитална исцрпеност“.
  • Развојот на новиот социјален капитал и култура нека биде приоритет.
  • Редефинирајте го начинот на работа (работа во компанија или од дома, дополнителни поволности, можности за стекнување нови вештини за побрз напредок) за да можат да ги привлечат најдобрите кандидати за работа.

Извештајот, кој опфати повеќе од 31.000 луѓе од 31 земја и анализираше милијарди податоци собрани за продуктивноста и перформансите преку Мајкрософт 365 и LinkedIn, покажа дека преголемата работа на вработените е широко распространета ширум светот. Дури 54 проценти од испитаниците изјавиле дека се преморени.

Истражувањата покажаа дека времето поминато на состаноци на Интернет е двојно зголемено, со тенденција да се зголемува, дека средбите траат 10 минути подолго, и дека 45 проценти поминуваат повеќе време во разговор, од кои 42 проценти надвор од работното време. Фактот дека 40 милијарди повеќе електронски пораки биле испратени во февруари 2021 година отколку во истиот период минатата година, доволно зборува за тоа колку целата комуникација е префрлена во дигитални рамки.

НБРМ

Во соработка со ИНФЕ-ОЕЦД и Министерството за финансии на Холандија се засилуваат активностите за спроведување на националната Стратегија за финансиска едукација и финансиска инклузија

Објавено

на

Спроведувањето на првата национална Стратегија за финансиска едукација и финансиска инклузија засилено напредува. Оттука, вчера и денес, финансиските регулатори од земјава предводени од Народната банка во рамките на Координациското тело за финансиска едукација и финансиска инклузија, заедно со Меѓународната мрежа за финансиска едукација при Организацијата за економска соработка и развој (ИНФЕ-ОЕЦД) во соработка со Министерството за финансии на Холандија, организираат работилница, во рамките на програмата на Конституенцата и програмата „Манивајс“ (Money Wise). (more…)

Продолжи со читање

Останато

Со новите измени на Законот, каматите нема да смеат да бидат повисоки од долгот!?

Објавено

на

Со измените на Законот за облигациони односи, каматите нема да смеат да бидат повисоки од долгот, смета Jован Митрески, координатор на пратеничката група на СДСМ и коалицијата. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Колапс на приватниот сектор во Јапонија – бројот на банкротирани компании за една година се зголемил за неверојатни 49%

Објавено

на

Ефектот на Ковид-19 врз бизнисите во Јапонија предизвика огромен број банкроти од почетокот на воведувањето на анти-пандемиските мерки. (more…)

Продолжи со читањеПопуларно