Connect with us

Анализи

Референдумот и влезот во ЕУ ќе влијаат врз каматите на кредитите

Објавено

на

Откако Народната банка ја намали основната каматна стапка се очекува да дојде и до намалување на каматните стапки кај депозитите и кај банкарските кредити. Ликвидноста на банкарскиот систем е голема, а парите ќе мора да се пласираат во кредити за правни и физички лица. Банкарите забележуваат раздвижување во нивниот сектор и актуелно се бараат добри проекти за финансирање.

По сигналот од НБРМ со спуштањето на основната камата, банкарите велат дека ги  намалиле каматитете за штедните влогови, но и за станбените и потрошувачките кредити. А за повеќе да го кредитираат стопанството им требаат добри проекти.

Податоците на Народната банка пак покажуваат дека кој има, штеди и тоа многу, додека најголем дел од граѓаните се повеќе се задолжуваат. Вкупните депозити достигнаа 5,7 милијарди евра, а вкупните кредити 5 милијарди евра.

За разлика од банкарите, експертите се децидни дека високиот профит на домашните банки произлегува токму од каматната маргина. Банките за штедните влогови на граѓаните даваат ниски камати, а тие пари ги инвестираат во „скапи“ кредити. Велат време е да се размислува да се регулира и каматната маргина. Тоа всушност е разликата меѓу каматите на кредитите и каматите на штедењето, од што банките сега и ги прават најголемите профити. Во моментов, каматмната маргина во земјава изнесува 5% и е на слично ниво со земјите во регионот, но таа разлика е повисока во однос на земјите од регионот. Така автоматски домашните банки би се откажале и од дел од заработувачката која во првата половина од годинава достигна рекордни 90 милиони евра.

„Но кога ќе стигнеме, и дај боже да стигнеме што побргу во ЕУ, секако дека таа маргина и натаму ќе се намалува, но и тоа е под притисок на инвестициите и активностите на банките. Ако работиме само намалување на маргтината, без инвестиции, самите банки би биле помалку профитабилни, но треба да знаеме дека стабилни и профитабилни банки се многу битни за една економија“, вели Антонио Аргир, претседател на Управен одбор на НЛБ банка.

Според него, во земјава и сега е регулирана максималната камата на кредитите, банките не можат произволно да ги формираат каматните стапки. Тие транспарентно ги прикажуваат сите трошоци и клиентот знае колку ќе плаќа и сега и во иднина, за разлика од одредени компании кои нудат кредити преку веб апликации, каде потоа излегуваат скриени трошоци.

По сигналот од НБРМ со спуштањето на основната камата, банките намалија дел од каматите за штедните влогови, но и за станбените и потрошувачките кредити. Кај фирмите бараат добри проекти, но сите заедно бараат стабилност и предвидливост.

 

 

Анализи

ДАНОЧЕН СИСТЕМ: Ако ги снема богатите, ќе патат сиромашните!

Објавено

на

Една малку подолга “приказна” која што се однесува на прогресивниот данок. Доколку имате 2-3 минути добро би било да ја прочитате… (more…)

Продолжи со читање

Анализи

НБРМ: Каматната стапка на благајничките записи останува непроменета на нивото од 2,75%

Објавено

на

На 9 oктомври 2018 година се одржа редовна седница на Комитетот за оперативна монетарна политика на НБРМ, на којашто беа разгледани состојбите во домашната економија, движењата на меѓународните и домашните финансиски пазари и показателите за домашната економија во контекст на поставеноста на монетарната политика. (more…)

Продолжи со читање

Анализи

Бизнис идеите „Big heart“, „Sweet and Fit“, „ Pixyle“ и „QxJunk“ победници на Наградата за социјално претприемништво – Social Impact Award 2018

Објавено

на

Ангажирање на артисти како магионичари кои ќе го прават поубав секој ден на лицата со некакви потешкотии (деца без родители, лица со ментални болести, лица со попреченост и слично) е основата на социјалната бизнис идеја „Big Heart“. „Ние сакаме да го направиме поубав секој ден на оние кои им е најпотребно, но исто така сакаме и да дадеме можност за вработување на лицата кои инаку тоа не можат да го сторат толку лесно. Па, така во нашиот тим имаме момче со оштетен слух и девојка со физичка попреченост.“ – изјави Кристијан Шопов, менаџер на „Big heart“ на свечената церемонија за прогласување на победниците која се случи вчера, 03.10.2018 година во Јавна соба Скопје.

Идеите за социјален бизинис  „Big heart“, „Sweet and Fit“ и „ Pixyle добија по 2000 евра парична награда од Шпаркасе Банка Македонија, како победници на овогодинешната Наградата за социјално претприемништво – Social Impact Award 2018.

Втората награда во висина од 2000 евра стручното жири ја додели на тимот  „Sweet and Fit“. Ивана, Теодора и Диана, претставничките на овој тим водени од мотото „Можеш да промениш и подобриш нечиј живот, а воедно да го промениш и подобриш своето здравје.“, планираат да отворат слаткарница за здрави слатки и дел од профитот да го  даваат на организацијата „Љубезност“ која помага на бездомните и социјално загрозените семејства и поединци.  Во иднина овие млади и амбициозни девојки планираат во својата компанија  и да вработуваат лица од овие категории.

Третиот тим кој ја понесе наградата на жирито е „Pixyle“, млада македонска компанија, основана во Штип која работи на полето на одржливата мода. „Pixyle во суштината користи вештачката интелигенција која ги учи машините да препознаваат различни модни атрибути во слики, со цел да овозможиме на секој лесен пристап до модни парчиња од одржлива мода во нивниот стил. Нашата мисија е да ја поттикнеме свеста и потрошувачката на одржлива мода, што индиректно би имало голем етички, општествен и еколошки импакт.“ – изјави Светлана  Кордумова Трајанова, основачот на оваа компанија.

Четвртото победничко решение избрано преку он-лајн гласање е проектот “QxJunk“, воден од Моника Илкова,  чиј тим ќе  добие дополнителна менторска и консултантска поддршка од компанијата Конто- Профит.

Покрај победниците, на овој настан свое обраќање имаа и Марија Матовска – координаторка на проектот, Владимир Кечовски – Директор на Дирекцијата за микро клиенти во Шпаркасе Банка Македонија и член на жирито, како и добитниците на Наградата од претходните години: Ирина Јавенска – АРНО, Михаела Поповиќ и Наде Богоевска Av Av – Happy Dog Center и Илина Велјановска – Создади.  Наградите беа доделени од страна на претставниците на Конто профит и Шпаркасе Банка Македонија.

Продолжи со читање
P2_P_MK_300x250

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange