Connect with us

Странски банки

Република Србија стана член на Азиската инфраструктурна инвестициона банка

Објавено

на

Република Србија официјално станала 73 националниот член на  Азиската инфраструктурна инвестициона банка (Asian Infrastruture Investment Bank – AIIB).

Министерот за финансии Синиша Мали истакна дека тоа е голема вест за Србија, со членството во таа организација Србија добива пристап до поволните кредитни средства за реализација на приоритетните проекти.

Србија ги исполни сите неопходни процедури и услови за членство, а тие се усвојување на законот за потврдување на Акти за основање на а Азиската инфраструктурна инвестициона банка во Сообранието на Србија, депонирање Инструменти за пристапување и уплата на прва рата за учество во капиталот на Банката. Усвоено било на 15ти август оваа година, со тоа е потврдено членстовото.

Азиската инфраструктурна инвестициона банка, започнала со работа во 2006та година, а покрај Србија, ќе се придружат земјите како Велика Британија, Германија, Франција, Италија, Холандија, Шпанија и други земји. Република Грција пак е нејзиниот 74 член.

Странски банки

Тинејџери ќе може да користат дебитни сметки преку Venmo

Објавено

на

Популарната апликација за парични трансакции Venmo развива нова услуга за корисниците која најверојатно ќе се нарекува Delegate. Идејата на новата секција на стартапот кој е во сопственост на PayPal е да им овозможи на тинејџерите да имаат сопствени дебитни сметки за располагање со средствата.

Дебитните сметки ќе може да ги отвори родител или старател за тинејџери кои се малолетни. Преку опцијата Delegate на Venmo ќе може да постават дневни лимити за трошење на средствата.

Од друга страна пак, тинејџерите како носители на дебитните сметки ќе може да ја проверуваат состојбата на средствата, како и да прават преглед на извршените трансакции. Venmo е одличен сервис за поделба на сметка во ресторан или кафе бар со тоа што корисниците може разликата директно да си ја префрлат на картичка.

Продолжи со читање

Странски банки

Државната банка на Виетнам со драстични мерки против епидемијата од коронавирусот

Објавено

на

Централната банка на Виетнам им нареди на комерцијалните банки да ги елиминираат, намалат или одложат каматните исплати на кредити од компании кои се соочуваат со значајни загуби како резултат на појавата на коронавирусот. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Словенечката НЛБ Банка ја презема најголемата српска банка

Објавено

на

Според „Вечерни новости“, српската влада донела одлука да ја прифати понудата на словенечката Нова љубљанска банка (НЛБ) за преземање на најголемата српска државна банка Комерцијална банка а.д. Белград. (more…)

Продолжи со читање

Популарно