Connect with us

Кредити

Реновирање или преселба? Станбениот кредит не претставува проблем туку помага при сериозни животни одлуки

Објавено

на

Според истражувањата, дел од стресните настани во животот на луѓето е реновирањето на станот. Тоа не е изненадувачко, затоа што има многу чекори што треба да се преземат за да може сè да биде правилно спроведено. Избор на материјали, плочки, врати, прозорци, обезбедување мајстори, многу потребно време и неизвесност дали на крајот сè ќе биде онака како што е замислено, се стресни и тоа го знае секој кој вршел реновирање во домот. Притоа, многу често финансиската конструкција на крајот не излегува онака како што е планирано. Затоа, многумина наместо за реновирање, се одлучуваат за купување нов дом.

И ако порано често се поставуваше прашањето како да се обезбедат финансиски средства за нов дом, денес веќе не е така. Станбените кредити кои се нудат на пазарот се со многу пониски камати отколку порано. Сепак, при преземање ваков чекор, потребно е да се направи добра анализа на она што се нуди, покрај каматата да се проверат и останатите услови и да се одбере банка која има најповолна понуда и во која може да се има доверба.

„Станот во кој живеевме со семејството имаше потреба од реновирање, но бидејќи за него веќе имавме земено станбен кредит за кој плаќавме месечни рати, не се одлучувавме за ваков чекор. Сепак, најновата понуда за станбен кредит од Халкбанк со намалена каматна стапка фиксна за првите 10 години, нѐ „натера“ да почнеме да размислуваме не за реновирање, туку за купување нов дом бидејќи и онака, поради зголемување на семејството, стариот ни стана „тесен“. Направивме пресметка и сфативме дека, со оглед што претходниот кредит од друга банка ни беше земен со повисока каматна стапка, со рефинансирање на истиот во Халкбанк можеме да добиеме стан според нашите сегашни потреби. Се обративме до банката, извршивме рефинансирање на стариот кредит, а со остатокот од средствата и парите од продажбата на стариот стан, купивме нов. Посебно сум благодарен што добивме и грејс период за почеток на отплата на ратите така што добивме простор да можеме да го опремиме според нашите замисли. Без поддршката од Халкбанк сигурно немаше да можеме да ги реализираме нашите планови и желби“, вели Петар Јордановски од Скопје.

Новиот станбен кредит на Халкбанк е во моментов со најповолни услови на пазарот, има најниска каматна стапка од 3,2% фиксна за првите 10 години и 4 процентни поени + променлива стапка на 6 месечен Еурибор за останатиот период и истиот е БЕЗ трошоци за проценка и БЕЗ трошоци за одобрување.

Максимален износ на кредитот е до 140.000 евра, со рок на отплата до 30 години, минимумот на учество изнесува 10% од бараниот износ, а постои можност и за грејс период од 12 месеци. Посебна предност кај овој кредит е што со него клиентот добива и пакет полиса за осигурување што претставува заштита за него и за целото семејство од несакани последици и истата покрива осигурување од незгода, во случај на траен инвалидитет над 30% или пак, во случај на неможност за враќање на кредитот поради смрт од незгода или друга причина.

Халкбанк, чие корпоративно мото е „Важни се луѓето“ постојано води грижа за своите клиенти и настојува да излезе во пресрет на нивните барања и потреби. Банката со почетокот на кризата врзана за КОВИД-19 донесе одлука да им понуди на своите клиенти одложено плаќање на сите кредитни обврски за период од 6 месеци. Истовремено, подготви и производи со намалени каматни стапки и поволни услови со цел во посткризниот период да им овозможи на граѓаните да ги реализираат своите потреби и планови.

Кредити

Нов потрошувачки кредит од Халкбанк со грејс период од 6 месеци за дополнително олеснување на финансиската состојба на клиентите

Објавено

на

Потрошувачки кредит со грејс период од 6 месеци и со каматна стапка од само 5% фиксна за првите 2 години е новиот производ на
Халкбанк АД Скопје со кој банката излегува пресрет на сите оние кои имаат потреба од дополнителни средства во ова тешко време зафатено од пандемијата со ковид-19, а истовремено сакаат да почувствуваат релаксираност во отплатата придружена со 6 месеци грејс период.

Новиот потрошувачки кредит за физички лица е со каматна стапка од само 5% фиксна за првите две години, односно 5,5% променлива каматна стапка за останатиот период; со рок на отплата до 120 месеци; максимален износ до 1.500.000,00 МКД и истиот е без провизија за обработка. Единствените трошоци за кредитот се 150 денари за апликација за кредит и надомест во висина од 350 денари за добивање податоци од Кредитното биро кои се наплаќаат доколку кредитот е одобрен.

Како обезбедување кон овој кредит вклучени се осигурителните полиси од Халк Осигурување АД, полиса од незгода која изнесува 600 денари на годишно ниво или Пакет полиса за осигурување, во зависност од износот на кредитот. Висината на трошокот на пакетот полиса за осигурување е во зависност од тарифата на Халк Осигурување АД Скопје и индивидуалните параметри на кредитокорисникот. Полисата се плаќа секоја година во времетраење на кредитот, а ги содржи следните ризици:

– Неможност за враќање на кредит – смрт од која било причина, смрт од незгода, и
– Осигурување од незгода – траен инвалидитет над 30%.

Новиот потрошувачки кредит на Халкбанк е ненаменски и може да се користи за најразлични потреби, како и за рефинансирање на постоечки кредитни изложености во други банки. Сите заинтересирани можат да аплицираат за овој тип потрошувачки кредит најдоцна до 30.11.2020 година.

Продолжи со читање

Кредити

Станбен кредит од Стопанска банка а.д. Битола со фиксна каматна стапка за првите 10 години

Објавено

на

Следејќи ги потребите и барањата на своите клиенти, банката креираше понуда за нов поволен станбен кредит со фиксна каматна стапка за првите 10 години, почнувајќи од 2,9% годишно. (more…)

Продолжи со читање

Кредити

Онлајн кредити – најбрз начин до потребните финансии

Објавено

на

Се наоѓате во период кога ве затекнале непредвидени трошоци? Ви треба брзо и поволно решение? Онлајн кредитите на ФД Монимакс Финансиско можат да бидат одговор на вашите проблеми уште денес. (more…)

Продолжи со читање

Популарно