Connect with us

Анализи

Рекордно ниво на сива економија во Македонија

Објавено

на

Секојдневно расте сивата економија во Македонија. Според ОЕЦД и Светска Банка дури 25% од економските активности се одвиваат во зоната на сивата економија.

Можеби е најалрамантно што многу од фирмите кои постоеле до 2017 година се дерегистрирале и се претпоставува дека работата во зоната на сивата економија. Со ова тие не придонесуваат воопшто за раст на БДП.

Според податоците на Светска Банка, 55.5% од фирмите се борат против нерегистрираните субјекти, што не прави рекордери во регионот. После Македонија, на листата е Црна Гора (52,4%0), Хрватска (48,2%), Албаниија (40,2%), Србија (37,5%) и Словенија (26,5%).

Сивата економија во Македонија е најзастапена во секторите: транспорт, градежништво, услужни дејности и земјоделство.

Анализи

Јавен повик за учество на Собрание на акционери на Стопанска банка а.д. Битола

Објавено

на

Врз основа на членовите 48 и 49 од Статутот на Стопанска банка а.д. Битола, а согласно Одлуката на Надзорниот одбор од 31.01.2019 година за свикување на Собрание на акционери, СТОПАНСКА БАНКА а.д. БИТОЛА (more…)

Продолжи со читање

Анализи

Подготвени ли се банките во Македонија за имплементирање на двојазичноста?

Објавено

на

Од моментот на стапување во сила на Законот за јазици, албанскиот јазик ќе добие проширена употреба. Покрај македонскиот, во институциите службен јазик станува и албанскиот, што ќе се применува во комуникацијата, употребата и примената во сите постапки на граѓаните.

(more…)

Продолжи со читање

Анализи

Банки vs. Финтек компании: Кој ќе победи?

Објавено

на

Дигитализацијата зема се поголем замав, притоа рапидно развивајќи се, но како “FinTech” компаниите се справуваат во споредба со големите традиционални банки?

Додека голем број банки се уште се потпираат на постоечките рачни процеси, многу “FinTech” компании ја прифаќаат моќта на вештачката интелигенција за справување со финансиските предизвици.

“Revolut” и “ClauseMatch”, организираа панел дискусии со водечките “FinTech” компании и банки, каде што ќе се прикажат некои од најновите технологии и ќе се дискутираат иновативни стратегии.

Експертите на панелот ќе разговараат за:

✅ Кој е поблиску до усогласеност – банки или “FinTech” компании?
✅ Улогата на технологијата: Колку може да се автоматизира? Што треба да се автоматизира, а што никогаш не треба да се автоматизира?
✅ Што мислат регулаторите за горенаведеното?

Продолжи со читање

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange