Connect with us

Странски банки

Резултатите на „Morgan Stanley” ги разочараа инвеститорите

Објавено

на

Американската банка „Morgan Stanley” во вториот квартал од оваа година оствари профит од 2,5 милијарди долари, но тоа е намалување за една милијарда долари во споредба со остварениот профит од 3,5 милијарди долари во истиот период во 2021 година. Вкупниот приход падна за 11 проценти, од 14,8 милијарди долари на 13,1 милијарди долари.

Добивката се намали за неверојатни 29 проценти на 2,5 милијарди долари, или 1,39 долари по акција, од 3,51 милијарди долари или 1,85 долари по акција, пред една година, соопшти банката со седиште во Њујорк во својот најнов финансиски извештај.

Приходите се намалија за 11 проценти на 13,13 милијарди долари од 14,8 милијарди долари колку што беа прикажани една година претходно. Падот на приходите најмногу беше поттикнат од големиот пад од 55% на приходите од инвестициското банкарство.

Резултатите го потврдуваат она што некои аналитичари го предвидоа за „Morgan Stanley”, која раководи со едно од најголемите операции на пазарите на капитал на Волстрит. Одделот за инвестициско банкарство оствари приход од 1,07 милијарди долари во вториот квартал, што е 400 милиони долари под проценките на аналитичарите од 1,47 милијарди долари – инаку помалку во последните недели.

Акциите на банката паднаа за речиси 1 проценти во доцните утрински тргувања, откако претходно достигнаа ново 52-неделно дно од 72,05 долари.

Банките на Волстрит се борат со пад на ИПО и издавање на долгови и капитал оваа година, што е остар пресврт од бумот што доведе до минатогодишните резултати. Промената беше предизвикана од големиот пад на финансиските средства, песимизмот за можна рецесија и руската инвазија на Украина.

Странски банки

ПроКредит Групацијата постигна значителни резултати последните 9 месеци со принос на капиталот од 13,6%

Објавено

на

Групацијата ПроКредит, која главно е активна во Југоисточна и Источна Европа, објави висок финансиски резултат од 94,0 милиони евра за првите девет месеци од 2023 година. Приносот на капиталот значително се подобри на ниво од 13,6 %, со што се нагласуваат среднорочните проекции на групацијата. Добриот резултат главно беше поттикнат од континуираната позитивна динамика на нето-каматната маржа, како и од подобрениот коефициент трошоци-приходи од 58,7%. Стабилните показатели за кредитниот ризик доведоа до умерена цена на ризикот од 20 базични поени, каде спаѓаат и дополнителните резервации за загуби резервирани во третиот квартал на работењето на групацијата во Украина. Како резултат на силниот оперативно-финансиски развој во целата групација, Управниот одбор реши на 26 октомври 2023 година повторно да ги подигне проекциите за финансиската 2023 година. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

ЕБОР го назначи Фатих Туркменоглу за нов шеф на Банката во Северна Македонија

Објавено

на

Европската банка за обнова и развој (ЕБОР) го назначи Фатих Туркменоглу за нов шеф на Северна Македонија. Тој ќе ја преземе функцијата на 1 ноември и ќе ја води канцеларијата на Банката во Скопје. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

ПроКредит Холдинг АД: Успешно спроведена трансформација во акционерско друштво

Објавено

на

Матичната компанија на развојно ориентираната Групација ПроКредит успешно ја заврши трансформацијата на својата правна форма во акционерско друштво (AG). Трансформацијата беше завршена со внесување на ПроКредит Холдинг АД во трговскиот регистар на 27.9.2023 година. Претходно, на Годишното генерално собрание одржано на 5.6.2023 година беше донесена одлука за одобрување на промената на правна форма со многу големо мнозинство. Трансформацијата во акционерско друштво има за цел дополнително да го подобри прифаќањето на инвеститорите, особено меѓу учесниците на меѓународниот пазар, а, во исто време, да ја поедностави корпоративната структура. Деловниот фокус на ПроКредит Холдинг, особено со акцент на Југоисточна и Источна Европа и неговата посветеност да се постигне влијание, остануваат непроменети. (more…)

Продолжи со читање

Популарно