Connect with us
P2_P_MK_1600x400

Странски банки

РБС го напушта Лондон поради Brexit!

Објавено

на

Една од најголемите и водечки британски финансиски институции – Royal Bank of Scotland (RBS), е најновиот гигант кој ќе го напушти Лондон, по излегувањето на Велика Британија од Европската унија. RBS поднесе барање за лиценца за банкарски активности во Германија, за да го задржи пристапот до европскиот финансиски пазар.

Банката ја потврди својата намера да ја замени својата постоечка филијала во Франкфурт со нова лиценца, која ќе и овозможи да дејствува како регионален центар. Во моментов, Банката врши регрутирање на експерти за проширување на својот бизнис, вклучително и финансиски професионалци и експерти за локалното регулаторно законодавство.

RBS последнава деценија се насочи кон трансформација од една од најголемите светски банки по пазарна капитализација во значително помал кредитор, фокусиран главно на клиенти во Велика Британија и Ирска. Сепак, Банката ги задржа големиот број на клиенти кои ја користат услугата за инвестициско банкарство во Западноевропскиот регион. Таа продолжува да остварува значителни приходи од девизните плаќања за своите корпоративни клиенти, но голем е бројот на трансакции во евра и за свои потреби.

Претходно, поголем број на финансиски институции со седиште во Лондон го најавија своето заминување од Велика Британија поради Brexit, а Франкфурт станува еден од најпопуларните градови за ново седиште на банкарските и финансиските гиганти.

 

Странски банки

Бундесбанк: Централните банки да внимаваат со дигиталните валути

Објавено

на

Гувернерот на централната банка на Германија, Јенс Видман истакна дека дигиталните валути издадени од централни банки во светот, можат да го дестабилизираат финансискиот систем и да ја влошат состојбата на банкарскиот бизнис. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Нов тим на Управниот одбор на Штаермеркише Шпаркасе

Објавено

на

Од денес, Штаермеркише Шпаркасе има нов тим во Управниот одбор. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

НЛБ Групацијата со резултати од првиот квартал од 2019 година: Оствари нето добивка од 57,9 милиони евра

Објавено

на

На својата 55 – та седница Надзорниот одбор на НЛБ д.д. ги разгледа резултатите на НЛБ Групацијата за првиот квартал од 2019 година. (more…)

Продолжи со читање

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange