Connect with us

Форекс

Раст на цените на нафтата на светските берзи

Објавено

на

Цените на нафтата на светските берзи минатата недела повторно се зголемија, петта недела пат по ред, бидејќи се очекува натамошен пад на производството, додека побарувачката за нафта треба да се зголеми, бидејќи многу земји ширум светот водат економска активност, со оглед на забавувањето на ширењето на коронавирусот.

На лондонската берза цената на барел за испорака во август минатата недела се зголеми за 7,7 проценти на 37,84 долари, додека на американскиот пазар барелот се зголеми за 6,7 проценти на 35,49 долари.

Во последните пет недели, цените на нафтата значително се зголемија бидејќи многу земји ги олеснија воведените рестриктивни мерки за спречување на ширењето на коронавирусот, така што економската активност се зголемува и побарувачката за нафта се зголемува.

По големиот пад во март и април поради парализа на економската активност поради кризата со корона, цената на барелот на американската берза во мај скокна за 88 проценти, што е рекорден месечен скок, додека цената на барел на лоноднската берза се зголеми за 40 проценти, најмногу од март 1999 година. .

Побарувачката за гориво е сè уште слаба, и покрај укинувањето на ограничувањата за патување, наметнати во многу земји за борба против пандемијата на коронавирус, велат аналитичарите.

Но, производството опаѓа, како што беше потврдено, меѓу другото, со едномесечен пад на бројот на активни бушотини за нафта во САД.

Од почетокот на мај, во сила е договорот меѓу Организацијата на земји извознички на нафта (ОПЕК) и независните производители предводени од Русија за најголемо намалување на производството во историјата, за 9,7 милиони барели на ден.

Редовната средба на ОПЕК и нејзините сојузници е закажана за втората недела од јуни. Саудиска Арабија и некои членки на ОПЕК размислуваат да го продолжат договорот за намалување на производството до втората половина од годинава, но сè уште не добиле руска поддршка.

Форекс

Македонска Берза: Вкупниот промет на берзата во месец мај изнесувал 472.874.001 денари

Објавено

на

Македонска берза ги објави податоците од статистичкиот билтен кој се однесува за периодот од 01.05 – 31.05.2021 година, кога вкупниот промет изнесувал 472.874.001 денари, односно бележи намалување за 31,12% во однос на претходниот месец (април). (more…)

Продолжи со читање

Форекс

Факти за котираните компании на Македонска берза за 2020 година

Објавено

на

Публикацијата „Факти за котираните компании“ содржи податоци за најликвидните 20 котирани компании на Официјалниот пазар (Супер котација, Берзанска котација и Задолжителна котација), селектирани според прометот од редовно тргување во периодот 01.01.- 31.12.2020 година, како и збирен преглед за останатите котирани компании со кои се тргувало во 2020 година. (more…)

Продолжи со читање

Форекс

Цените на нафтата највисоки од март

Објавено

на

Цените на нафтата во Лондон скокнаа на највисоко ниво од март – на 71 американски долари, поради зголемените очекувања за зголемена побарувачка на гориво за време на сезоната на летни патувања во САД. (more…)

Продолжи со читање


Популарно