Connect with us
P2_P_MK_1600x400

Анализи

Раст на кредитите и депозитите во 2018 година

Објавено

на

Според податоците на Народната банка на Република Македонија забележлив е пораст на кредитите и депозитите за претходната година.

Кредитите во банките во Македонија минатата година забележиле пораст од 7,3%. Кредитирањето е зголемено и кај домаќинствата, но и кај корпоративниот сектор. Во вкупното кредитирање домаќинствата учествуваат со 66,4%, а корпоративниот сектор со 32,3%.

Од вкупните кредити кај домаќинствата, најголем дел се потрошувачки, па потоа станбени и кредитни картички.

Уште поголем раст има и кај депозитите кои забележале зголемување од 10,5%, покажуваат податоците на НБРМ.

Зголемувањето се должи пред се на растот на депозитите во секторот домаќинства чие учество во вкупниот депозитен раст изнесува 88,5%. Раст е евидентиран и кај денарските и кај девизните депозити.

Вкупно во декември депозитите на домаќинствата изнесувале 252,563 милиони денари, додека кај корпоративниот сектор 97,703 милиони денари.

 

 

Анализи

Вештачката интелигенција ќе остави 10 милиони банкари без работа до 2030 година

Објавено

на

Студијата на IHS Markit предвидува дека Вештачката интелигенција (AI – Artificial Intelligence) ќе им заштеди 300 милијарди долари на банките до 2030 година, истовремено оставајќи околу десет милиони банкари без работа. (more…)

Продолжи со читање

Анализи

„FinanceThink“: Плата во плико најмногу земаат вработените осигурени на минимална плата

Објавено

на

Анализа направена од „FinanceThink“ покажува дека 17,8 проценти од работниците во државата, кои имаат формален договор за вработување, добиле плата во плико односно плата на рака. (more…)

Продолжи со читање

Анализи

60% од клиентите се подготвени да ги споделат своите лични податоци со банките и осигурителните компании

Објавено

на

Повеќе од половина од испитаниците се подготвени да ги споделат своите лични податоци со осигурителните компании и банките за да имаат корист, како што се изработка на персонални понуди и попусти, покажува истражувањето на Accenture, кое опфати вкупно 47.000 учесници на 28 пазари. (more…)

Продолжи со читање
project

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange