Connect with us

Анализи

Раст на кредитите и депозитите, најмногу кај домаќинствата

Објавено

на

И кредитите и депозитите во јули забележале раст. Податоците на НБРМ покажуваат дека на годишно ниво растот на депозитите е 11,3 %, додека на месечно 1,3 %. Притоа поинтензивен е растот кај корпоративниот сектор. На годишно ниво, пак, поголем придонес кон раст на депозитите има секторот домаќинства.

Растот кај кредитите на месечна основа е 0,4 % што се должи на зголеменото кредитирање на домаќинствата. Во јули е забележано намалено кредитирање кај корпоративниот сектор. На годишно ниво растот на кредитите изнесува 6,2% и во поголемиот дел 76,3 % е резултат на кредитирањето на секторот домаќинства.

Депозитите на корпоративниот сектор забележуват втор месец по ред раст од 2,3 %. Депозитите кај домаќинствата бележат нагорна месечна и годишна промена од 0,6 и 9% . Притоа поголем придонес имаат депозитите во денари.

Кредитите на домаќинствата во јули имаат месечен раст од 1,1 % и годишен раст од 10 отсто при што поголемиот дел се должи на кредити одобрени во денари.

Најзастапени се потрошувачките и станбените кредити кои во јули забележаа раст кој е 1,3 % кај потрошувачките и 1,5 % кај станбените. Годишниот раст кај потрошувачките е 11,2 % и 16 % кај станбените.

Автомобилските кредити на месечно ниво забележале намалување од 0,5 %, но раст на годишно ниво од 0,7 %.

Кај кредитите одобрени на кредитините картички нема промена на месечна основа, додека на годишна  основа бележат намалување од 1%.

Анализи

Кои се околностите за спојување на Дојче Банк и Комерцбанк?

Објавено

на

Не е само политичкиот пејзаж на Германија што гледа пресврт. Сега се чини дека германската влада е подготвена да го санкционира спојувањето помеѓу две од нејзините некогаш големи банкарски сили, Дојче банк и Комерцбанк. Ова се чини дека е потег за да се осигури дека Германија може да тврди дека има еден финансиски играч кој може да обезбеди доволно финансиска поддршка на германските компании дома, а особено во странство. Ова е идеја оптоварена со опасност. (more…)

Продолжи со читање

Анализи

Кој ќе биде најоштетен од воведувањето на прогресивниот данок?

Објавено

на

Повеќе од една деценија во Македонија се употребува рамниот данок. Но, дали го постигна ефектот кој што се очекуваше? Воведен под велот на рамноправност за сите граѓани, всушност го постигна спротивното односно продлабочување на јазот помеѓу богатите и сиромашните. (more…)

Продолжи со читање

Анализи

Банкарската индустрија не е подготвена за новата ера на маркетинг

Објавено

на

Извештајот за Водич за Финансиски маркетинг во 2018 година, спонзориран од Deluxe, е најдобриот ресурс на индустријата за да се разбере распределбата на буџетите, приоритизацијата на стратегиите и предизвиците со кои се соочуваат финансиските пазари на глобално ниво. За прв пат овој извештај, исто така, обезбедува разбирање на алатките за дигитален маркетинг што се користат од страна на финансиските институции за да се подобри насочувањето, да се автоматизира испораката и да се генерираат подобри резултати. (more…)

Продолжи со читање
P2_P_MK_300x250

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange