Connect with us

Останато

Растот на банкарските акции ги зголеми берзанските индекси во САД

Објавено

на

Индексите на американската берза умерено пораснаа поттикнати од растот на вредноста на акците на банките и останаа и понатаму на рекордно високо ниво.

Приносите на државните обврзници исто така пораснаа по вчерашната изјава на претседателката на Fed, Џенет Јелен, дека централната банка има намера да ја зголеми референтната каматна стапка.

 

Индексот S&P 500 порасна за 0,3%, Dow Jones индустрискиот индекс исто така за 0,3%, додека Nasdaq индексот порасна за 0,2%.

 

Каматите на десетгодишните државни обврзници пораснаа за 2,47%, на двегодишните обврзници за 1,23%, додека каматите на триесетгодишните обврзници пораснаа за 3,07% од 3,03%.

 

 

 

Останато

Од 28-ми започнува етапната исплата на јунските пензии

Објавено

на

Владата на Република Северна Македонија на последната седница ја усвои Информацијата за исплата на пензии за месец јуни 2022 година со задолжување на Фондот на пензиското и инвалидското осигурување на Северна Македонија да ги достави податоците за пензиите до деловните банки најдоцна до 27 јуни. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Инфлацијата во Велика Британија највисока во последните 40 години

Објавено

на

Инфлацијата во Велика Британија се зголеми на 9,1 проценти на годишно ниво во мај, што е највисоко во изминатите 40 години, покажува извештајот објавен од Националната канцеларија за статистика на Обединетото Кралство. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Економиите на САД и ЕУ во пад, расте ризикот од глобална рецесија

Објавено

на

Економиите на САД и на Европската Унија покажуваат значаен пад во јуни, како резултат на порастот на цените за храната, цените на енергенсите и намалената побарувачка на останатите производи и услуги. Со тоа се зголемува ризикот за глобална рецесија. (more…)

Продолжи со читање


Популарно