Connect with us

Останато

Расте инфлацијата во Велика Британија со покачувањето на цените на горивата и прехранбените производи

Објавено

на

Растот на цените на горивата и на храната во Велика Британија повторно доведе до рекордна инфлација, највисока за последните три децении.

Според податоците на Канцеларијата за национална статистика, потрошувачкиот индекс односно инфлацијата минатиот месец достигнала седум проценти, наспроти 6,2% колку што беше во февруари годинава.

Тоа е рекордно висока стапка на инфлацијата од март 1992 година кога таа изнесуваше 7,1 проценти.

Причина за растот на инфлацијата е покачувањето на цените на горивата, прехранбените производи, како и на угостителските услуги.

Во инфлаторната стапка се уште не се додадени покачените сметки за потрошена енергија за 22 милиони британски домаќинства. Тие трошоци ќе бидат вкалкулирани во инфлатиранта стапка за април, која се очекува да биде уште повисока оттаму што сметките за енергија се покачени за 54 проценти.

Народната банка на Англија предвидува дека наредниот месец инфлацијата во земјата да достигне осум проценти.

Останато

Од 28-ми започнува етапната исплата на јунските пензии

Објавено

на

Владата на Република Северна Македонија на последната седница ја усвои Информацијата за исплата на пензии за месец јуни 2022 година со задолжување на Фондот на пензиското и инвалидското осигурување на Северна Македонија да ги достави податоците за пензиите до деловните банки најдоцна до 27 јуни. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Инфлацијата во Велика Британија највисока во последните 40 години

Објавено

на

Инфлацијата во Велика Британија се зголеми на 9,1 проценти на годишно ниво во мај, што е највисоко во изминатите 40 години, покажува извештајот објавен од Националната канцеларија за статистика на Обединетото Кралство. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Економиите на САД и ЕУ во пад, расте ризикот од глобална рецесија

Објавено

на

Економиите на САД и на Европската Унија покажуваат значаен пад во јуни, како резултат на порастот на цените за храната, цените на енергенсите и намалената побарувачка на останатите производи и услуги. Со тоа се зголемува ризикот за глобална рецесија. (more…)

Продолжи со читање


Популарно