Connect with us

НБРМ

Расте бројот на предавањата за финансиска едукација на Народната банка во 2022 година

Објавено

на

Народната банка на Република Северна Македонија и во 2022 година продолжи со засилени активности во доменот на финансиската едукација со што придонесува за подигањето на финансиската писменост и финансиската инклузија на населението во нашата земја. Во современите услови на динамичен финансиски систем, финансиската едукација станува сѐ попотребна за сите возрасти и за сите социјални слоеви од населението.

Во 2022 година, беа одржани вкупно 115 едукативни предавања на кои беа присутни 4.335 учесници, меѓу кои ученици, студенти, наставници и професори, како и деца од предшколска возраст. Особено голем интерес за посета на Народната банка имаше во периодот октомври ‒ декември при што беа остварени 71 посета на ученици од основните и средните училишта, или две третини од вкупниот број одржани предавања во годината. Предавањата се изведуваа на македонски и на албански јазик.

Од аспект на возраста на посетителите во 2022 година беа забележани структурни промени преку поголема вклученост на учениците од училиштата од средното образование (34 предавања во 2022 година, наспроти 6 во 2021 година). Исто така, зголемен е и интересот за презентации и посети на Народната банка од страна на факултетите (6 посети и презентации во 2022 година, наспроти 2 презентации во 2021 година).

Во зависност од интересот, најголемиот дел од предавањата за студентите се однесуваа на монетарната политика, а воедно беа одржани предавања за платните системи, банкарската регулатива и процесот на планирање во Народната банка. Учениците, студентите и менторите коишто ја посетија Народната банка имаа можност да ја посетат и музејската изложба „В/редности и вредности“ поставена во Музејот на Народната банка по повод јубилејот 30 години монетарна самостојност. Кон крајот на годинава, беа изведени посети на шест градинки во чии рамки децата од претшколска возраст учеа за македонските денари, обележјата на нашите пари и за значењето на штедењето.

Во оваа прилика укажуваме благодарност до сите посетители на Народната банка за покажаниот интерес и соработката за зголемување на финансиската едукација. Воедно, ги покануваме сите заинтересирани училишта и факултети да покажат интерес преку пополнување и доставување на формуларот – барање за одржување предавање што се наоѓа на интернет-страницата на Народната банка во делот финансиска едукација (https://www.nbrm.mk/baranje-za-e-predavanje-fin-edu.nspx)

НБРМ

Народната банка им ги пренесува искуствата за изготвување статистика на финансиските сметки на другите централни банки

Објавено

на

Народната банка, покрај тоа што е посветена на развојот на институционалниот капацитет на своите вработени, ги пренесува и своите знаења, професионално искуство и најдобри практики во областите коишто се предизвик за другите институции во земјите од Југоисточна Европа и пошироко. Директорката на Дирекцијата за статистика при Народната банка, Снежана Јанеска-Поповска, учествуваше како предавач на Работилницата за финансиската статистика, во организација на Центарот за извонредност во финансиите (ЦЕФ), меѓународна организација којашто функционира како центар за размена на знаења и соработка во нашата конституенца. Темите што се обработуваа на Работилницата се однесуваа на различните практични и концептуални аспекти на составувањето на статистиката на финансиските сметки, со осврт на секторите и финансиските инструменти, конзистентноста на националните секторски сметки, изворите на статистички податоци, изготвувањето податоци за состојбите и тековите, преку искуствата на неколку европски централни банки, ЕЦБ и ММФ. (more…)

Продолжи со читање

НБРМ

Ангеловска-Бежоска на Самит во Црна Гора: Истрајноста на политиките е од суштинско значење за стабилизирање на инфлацијата

Објавено

на

„Без никакво сомневање, приоритетот на централните банки е стабилизирањето на  инфлацијата, за што и натаму треба да се водат внимателни макроекономски политики“. Ова го посочи гувернерката на Народната банка, Анита Ангеловска-Бежоска на панел-дискусијата на гувернерите во рамките на Самитот на гувернери на централни банки, министри на финансии и директори на даночни управи во регионот, под наслов „Финансиската и монетарната стабилност во регионот во услови на продолжени геополитички и економски кризи“, којшто се одржува во Црна Гора. (more…)

Продолжи со читање

НБРМ

Бојчева-Терзијан од Народната банка: Растот на зелените финансии ‒ поддршка на енергетската транзиција на економијата

Објавено

на

На бизнис-форумот „Економски перспективи за предвидлив развој“ во организација на агенцијата „Марили“ учествуваше директорката на Секторот за монетарна политика, истражување и статистика при Народната банка, Султанија Бојчева-Терзијан. Темите што беа обработувани на бизнис-форумот се однесуваа на одржливата економија, особено енергетските предизвици како нови можности во економијата, како и политиките и моделите за одржлив развој на земјоделството и прехранбената индустрија. (more…)

Продолжи со читање

Популарно