Connect with us

Анализи

Разлики во платите низ целиот Балкан

Објавено

на

Словенија со остварена месечна нето плата од 1.077,77 евра за мај оваа година е држава со највисоки примања во регионот. Истовремено, тоа е единствената плата во регионот која е повисока од илјада евра.

Просечната плата во Хрватска во мај достигнала ниво од 866,95 евра, во Црна Гора во јуни таа била 511 евра, во Босна и Херцеговина просечната плата во петтиот месец годинава била на ниво од 448,59 евра, а во Србија 426 евра.

Најниската исплатена просечна плата за мај годинава е во Македонија и изнесува 399,28 евра.

Просечната плата во Македонија се зголемила за 17,38 евра во однос на минатата година.

Во БиХ таа се зголемила за 12,46 евра.

Кога станува збор за Црна Гора, интересно е што просечната нето заработка во јуни оваа година во однос на еден месец порано забележала пад од 0,2 отсто, додека просечната нето заработка во јуни 2018 година во однос на истиот месец лани забележала раст од 0,2 отсто.

Исто така, интересно е што просечната исплатена плата во регионот во оваа во однос на крајот на минатата година најмногу се зголемила во Хрватска и тоа за 71,42 евра.

Просечната плата во Србија оваа година во однос на минатата се зголемила за 29,71 евра и во Словенија за 21,30 евра.

Само во Црна Гора не се променило нивото на просечната плата и се задржало на износот од 511 евра.

Анализи

Јавен повик за учество на Собрание на акционери на Стопанска банка а.д. Битола

Објавено

на

Врз основа на членовите 48 и 49 од Статутот на Стопанска банка а.д. Битола, а согласно Одлуката на Надзорниот одбор од 31.01.2019 година за свикување на Собрание на акционери, СТОПАНСКА БАНКА а.д. БИТОЛА (more…)

Продолжи со читање

Анализи

Подготвени ли се банките во Македонија за имплементирање на двојазичноста?

Објавено

на

Од моментот на стапување во сила на Законот за јазици, албанскиот јазик ќе добие проширена употреба. Покрај македонскиот, во институциите службен јазик станува и албанскиот, што ќе се применува во комуникацијата, употребата и примената во сите постапки на граѓаните.

(more…)

Продолжи со читање

Анализи

Банки vs. Финтек компании: Кој ќе победи?

Објавено

на

Дигитализацијата зема се поголем замав, притоа рапидно развивајќи се, но како “FinTech” компаниите се справуваат во споредба со големите традиционални банки?

Додека голем број банки се уште се потпираат на постоечките рачни процеси, многу “FinTech” компании ја прифаќаат моќта на вештачката интелигенција за справување со финансиските предизвици.

“Revolut” и “ClauseMatch”, организираа панел дискусии со водечките “FinTech” компании и банки, каде што ќе се прикажат некои од најновите технологии и ќе се дискутираат иновативни стратегии.

Експертите на панелот ќе разговараат за:

✅ Кој е поблиску до усогласеност – банки или “FinTech” компании?
✅ Улогата на технологијата: Колку може да се автоматизира? Што треба да се автоматизира, а што никогаш не треба да се автоматизира?
✅ Што мислат регулаторите за горенаведеното?

Продолжи со читање

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange