Connect with us

Останато

Развиена апликација која открива лажни пари и пресметува камати

Објавено

на

Миодраг Пенчиќ, дипломиран инженер по електроника и програмер, разви корисна апликација за Андроид телефони што може да ја пресмета банкарската камата, но и да открива фалсификувани банкноти.

 

Неговата апликација се користи во повеќе од 120 земји.

“Како што паметните телефони стануваат сè популарни и раширени, идејата беше да се направи пресметка на каматите преку апликација на смартфон, имајќи предвид дека телефонот секогаш ни е при рака“ – вели Пенчиќ.

Апликацијата може бесплатно да се преземе од Google Play продавницата. Bнесени се и каматните стапки што важат за Македонија и земјите во регионот: Хрватска, Словенија, Црна Гора, Република Српска, Федерацијата Босна и Херцеговина.

За да се добие прецизна пресметка, потребно е редовно да се ажурира апликацијата, бидејќи на тој начин се внесуваат најновите објавени каматни стапки.

Во откривањето на фалсификувани банкноти, оваа апликација функционира на тој начин што кога ќе го внесете серискиот број на банкнотата, добивате информација дали е фалсификат или оригинал.

Извор: bi.mk

Останато

Со новите измени на законот за банки, царината ќе има увид во банкарските сметки на граѓаните

Објавено

на

Банкарските сметки на граѓаните нема повеќе да бидат банкарска тајна за Управата за јавни приходи и за Царинската управа. Владата го менува Законот за банки со што УЈП ќе добие слободен пристап до документите, трансакциите и депозитите на граѓаните во секое време. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Криптовалутите пред колапс – уште една земја ја забрани нивната употреба!

Објавено

на

Централната банка на Иран официјално забрани упортреба на криптовалути во финансиските трансакции со цел да спречи кривични дела, како што се перење на пари и финансирање на тероризам. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Дали е ова најдоброто CV кое сте го виделе?

Објавено

на

Пејџ решила да аплицира за работата која ја сака, но бидејќи креирањето кратка биографија и мотивациско писмо знаат да бидат досадни, таа решила на креативен начин да ги прикаже своите квалитети. (more…)

Продолжи со читање
P2_P_MK_300x250

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange