Connect with us

Форекс

Проширување на котација на државни обврзници во вредност од 2,1 милијарди денари

Објавено

на

Македонска берза АД Скопје ја известува јавноста дека согласно Барањето бр.15-2790/1 од 29.03.2023 година и Барањето бр.15-2160/1 од 08.03.2023 година од страна на Министерството за финансии на Република Северна Македонија за котација на државни обврзници, почнувајќи од денес (04.04.2023 година) на Официјалниот пазар на подсегментот Берзанска котација ќе бидат примени на котација државните обврзници со следните карактеристики:

1) Вид на хв: државни обврзници без девизна клаузула
Вредност на емисијата: 688.800.000,00 МКД
Број на издадени хв: 68.880
Номинална вредност на една обврзница: 10.000 МКД
Датум на издавање: 30.03.2023
Датум на достасување: 30.03.2038
Каматна стапка: 5,90%
Шифра на тргување: M300338
ИСИН: MKMINF20GZ49

2) Вид на хв: државни обврзници со девизна клаузула
Вредност на емисијата: 309.150.000,00 МКД
Број на издадени хв: 30.915
Номинална вредност на една обврзница: 10.000 МКД
Датум на издавање: 30.03.2023
Датум на достасување: 30.03.2038
Каматна стапка: 5,65%
Шифра на тргување: M300338D
ИСИН: MKMINF20GZ56

3) Вид на хв: државни обврзници без девизна клаузула
Вредност на емисијата: 1.126.910.000,00 МКД
Број на издадени хв: 112.691
Номинална вредност на една обврзница: 10.000 МКД
Датум на издавање: 03.03.2023
Датум на достасување: 03.03.2038
Каматна стапка: 5,90%
Шифра на тргување: M030338
ИСИН: MKMINF20GZ31

Форекс

Кои акции на Македонска берза беа најинтересни за инвеститорите во март?

Објавено

на

Според податоците кои ги објави Македонската берза за периодот 01.03.-31.03.2023 година вкупниот промет изнесува 496.838.797 денари и бележи енормен пораст од 124,40% во однос на претходниот месец февруари. (more…)

Продолжи со читање

Форекс

Руската рубља ја губи вредноста – падна на 11-месечен минимум во однос на доларот

Објавено

на

Руската рубља падна на најниско ниво во последните 11 месеци во однос на американскиот долар и еврото. (more…)

Продолжи со читање

Форекс

Македонска берза стана полноправна членка на Федерацијата на Евроазиски берзи (FEAS)

Објавено

на

На седницата на Одборот на Федерацијата на Евроазиски берзи, одржана на 28.10.2022 година, одобрен е приемот на Македонска берза АД Скопје како полноправна членка на Федерацијата. (more…)

Продолжи со читање

Популарно