Connect with us

Странски банки

Профитабилноста на американските банки се намали за 7,3 проценти во третиот квартал

Објавено

на

Добивката на американските банки се намали за 4,5 милијарди американски долари односно на 57,4 милијарди американски долари во третиот квартал од 2019 година, бидејќи „вонредните случувања“ во три поголеми финансиски институции влијаеа за  намалување на профитабилноста на банкарскиот сектор, објави денеска Федералната корпорација за осигурување на депозити (FDIC).

Тоа претставува намалување на профитот за 7,3 проценти во однос на истиот квартал од минатата година.

Сепак, FDIC известува дека 62% од банките пријавиле пораст на годишната добивка, додека само 4% од банките биле непрофитабилни.

Приходите од камати се зголемија за 1,2% во однос на истиот период од претходната година, што претставува најбавната стапка на раст уште од крајот на 2014 година.

Странски банки

Светска банка го откажа извештајот Doing Business поради „местење“ на рангирањето

Објавено

на

Светската банка го откажа објавувањето на извештајот за регулативата за водењето бизнис во земјите ширум светот откако истрагата открила „непримерен притисок“ на челниците при составување на табелата и спорниот пласман на Кина но и на Саудиска Арабија, Обедиенетите Арапски Емирати и Азербејџан. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Србија издаде “зелена обврзница” на износ од една милијарда евра за прв пат во својата историја

Објавено

на

Со издавањето на зелената обврзница, Србија во четвртокот стана една од ретките европски земји и единствена европска земја надвор од Европската унија што издаде зелен инструмент, објави Народната банка на Србија, наведувајќи дека Србија реализирала две емисии на меѓународниот финансиски пазар.Еврообврзница во евра (двојна транша). (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

(ВИДЕО) Германската централна банка пере пари во вистинска смисла на зборот!?

Објавено

на

Кога банкнотите ќе се извалкаат, германската централна банка Бундесбанк, ги пере во вистинска смисла на зборат. (more…)

Продолжи со читањеПопуларно