Connect with us

Останато

Просечната плата во Црна Гора во јануари изнесувала 530 евра

Објавено

на

Просечната плата во Црна Гора, без даноци и придонеси, во јануари изнесувала 530 евра и е за 0,6 проценти поголема од декември минатата година, според „МонСтат”.

Просечната нето-плата во јануари се зголеми за 1,1 проценти во споредба со истиот месец лани. Просечната бруто плата во јануари беше 791 евра.

„Ако имаме во предвид дека потрошувачките цени во јануари во однос на декември минатата година се зголемија за 0,3 проценти, следува дека реалните плати за истиот период се зголемија за 0,3 проценти“, се вели во соопштението.

Според „МонСтат”, просечните плати без даноци и придонеси во јануари во споредба со декември минатата година се зголемени во секторите градежништво и административни и помошни услужни дејности за 4,1 проценти.

„Раст е забележан во секторите снабдување со електрична енергија 1,3 проценти, трговија на големо и мало 1,3 проценти, информации и комуникации 1,1 процент“, соопштуваат од „МонСтат”.

Пад на просечната плата без даноци и придонеси во јануари во однос на претходниот месец е забележан во секторите преработувачка индустрија, 8,5 проценти, деловна активност со недвижнини 3,1 отсто, сместување и храна услуги за 2,3 проценти.

Останато

Што научивме од овогодишната конференција за е-трговија?

Објавено

на

Во организација на Асоцијацијата за е-трговија на Македонија – АЕТМ, на 11-ти ноември се одржа Петтата конференција за е-трговија, на тема “E-commerce. Accelerate!”, на која присуствуваа над 470 лица со физичко присуство, а истата ја следеа и преку 130 лица со онлајн присуство. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Невработеноста во еврозоната на рекордно ниско ниво од 6,5 проценти

Објавено

на

Невработеноста во еврозоната падна на рекордно ниско ниво од 6,5 проценти во октомври, покажуваат бројките што ги објави „Евростат“, статистичката агенција на ЕУ. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Просечната плата во октомври во Црна Гора изнесувала 720 евра

Објавено

на

Просечната плата без даноци и придонеси во Црна Гора во октомври, според податоците на Управата за статистика (Монстат), изнесувала 720 евра и е за 0,3 проценти повисока од септември. (more…)

Продолжи со читање

Популарно