Connect with us

Останато

Просечната нето плата во септември била 27.405 денари

Објавено

на

Просечната нето-плата во септември оваа година изнесувала 27.405 денари што е за 7,7 проценти повисока во однос на истиот месец лани, додека просечната бруто плата изнесувала 40.913 денари и повисока е за 8,2%.

Според податоците на Државниот завод за статистика, зголемувањето се должи, пред сè, на повисоката просечна месечна исплатена нето плата по вработен во секторите уметност, забава и рекреација за 10,6 проценти, во преработувачката индустрија за 10,2 проценти и во дејностите на здравствена и социјална заштита за 10 проценти.

Намалување на просечната месечна исплатена нето плата, во однос на претходниот месец има во секторите земјоделство, шумарство и рибарство за 7,1 проценти, уметност, забава и рекреација за 6,4 проценти и трговија на големо и на мало, поправка на моторни возила и мотоцикли за 3,2 проценти.

Зголемување на исплатената бруто плата се должи на зголемувањето на просечната месечна исплатена бруто-плата по вработен во секторите преработувачка индустрија за 10,7%, уметност, забава и рекреација за 10,6 и дејности на здравствена и социјална заштита за 10,2%.

Намалување на просечната месечна исплатена бруто-плата по вработен, во однос на претходниот месец, е забележано во секторите уметност, забава и рекреација за 6,4 проценти, земјоделство, шумарство и рибарство за 5,4 и трговија на големо и на мало, поправка на моторни возила и мотоцикли за 2,9 проценти.

 

Останато

Во последниот квартал од 2020 година имало 151.972 невработени од вкупно 941.524 активни лица

Објавено

на

Според податоците на Државниот завод за статистика, во четвртото тримесечје од 2020 година, активното население во Република Северна Македонија изнесувало 941.524 лица, од кои вработени биле 789.552, а 151.972 лица се невработени. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Потребно е системско поместување на роковите за финансиски извештаи по примерот на европските земји

Објавено

на

Сметководството е врската меѓу стопанството и институциите, а од неговото непречено извршување зависат сите економски процеси. Анкетата што ја направи Комората на сметководители меѓу своите членови покажа дека речи 65 отсто од сметководителите биле заболени Ковид-19 или биле во изолација поради контакт или заболен член на семејството. Во такви услови е јасно дека не е возможно работата да се одвива непречено и повторно се поставува прашањето дали ќе се донесе разумна одлука за  роковите за поднесување на завршни сметки и финансиски извештаи да се усогласат со европските држави или и понатаму ќе продолжи да се гази достоинството на оваа значајна професија и да се ризикува со добивање на податоци чиј квалитет не може да се гарантира поради условите под притисок под кои работат сметководителите. Од овие податоци во голема мера зависи креирањето на финансиските политики на национално ниво. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Министерството за финансии ќе овозможи на дневна основа да се следат приходите и расходите на буџетот

Објавено

на

Министерството за финансии подготвува техничка можност на дневна основа да се следат буџетските приходи и расходи, соопшти на прес-конференција министерот Фатмир Бесими. (more…)

Продолжи со читањеПопуларно