Connect with us

Останато

Просечната годишна инфлација во ЕУ е 7,6 отсто, а во еврозоната 8,3 отсто

Објавено

на

Европската комисија (ЕК) предвидува раст на економијата на Европската унија (ЕУ) оваа година од 2,7 проценти, додека за следната се предвидува пад до 1,5%.

Европската комисија во летната економска прогноза наведе дека просечната годишна инфлација годинава ќе достигне историски максимум од 7,6 проценти во еврозоната и 8,3 проценти во Европската унија, пред да се намали во следната година на четири или 4,6 отсто.

Комесарот за економија Паоло Џентилони, презентирајќи ја најновата економска прогноза за ЕУ ​​и еврозоната, истакна дека војната меѓу Русија и Украина продолжува да има негативно влијание врз економијата на Унијата, ставајќи ја на пат кон помал раст и повисока инфлација во споредба со претходната пролетна прогноза.

„Активностите на Москва го нарушуваат снабдувањето со енергија и жито, ги зголемуваат цените и ја ослабуваат довербата. Во Европа, моментумот на повторно отворање на нашите економии ќе го поддржи годишниот раст оваа година, но за следната година значително ја ревидиравме нашата прогноза. Се очекува рекордно високата инфлација да го достигне во втората половина на оваа година и постепено да се намалува во текот на следната година“, објасни Џентилони.

Тој предупреди дека развојот на војната во Украина, особено снабдувањето со гас во Европа, како и можноста за повторно интензивирање на пандемијата на коронавирусот, претставуваат ризик и за развојот на европската економија и за понатамошната инфлација.

Истовремено, во Брисел укажуваат дека неодамнешните надолни трендови на цените на нафтата и другите стоки би можеле да се засилат, што би довело до побрз пад на инфлацијата од моментално очекуваното.

Исто така, се додава дека, благодарение на силниот пазар на труд, приватната потрошувачка во Европа би можела да се покаже поотпорна на поскапувањата доколку домаќинствата користат повеќе од своите акумулирани заштеди.

Останато

Пензионерите добиваат повисоки пензии за 6,8 проценти

Објавено

на

Со септемвриската пензија околу 330 илјади пензионери во државата добиваат повисоки пензии за 6,8 проценти, согласно новата методологија воведена со последните измени во Законот за пензиското и инвалидското осигурување, кои стапија на сила во март 2022 година. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Годишната стапка на инфлација во Белгија 11,27 проценти, највисоко ниво во последните 50 години

Објавено

на

Годишната стапка на инфлација во Белгија се искачи на 11,27 проценти во септември, што е највисоко ниво во последните 50 години, покажуваат официјалните податоци. (more…)

Продолжи со читање

Останато

МФ: Владата обезбеди 250 милиони евра со поволни услови преку германски хартии од вредност

Објавено

на

Владата донесе одлука за издавање хартии од вредност на германскиот пазар, обврзница позната како „Namensschuldverschreibungen”, односно NSV, во износ од 250 милиони евра. Како што соопшти Министерството за финансии (МФ), средствата ќе се искористат за отплата на стари долгови кои доспеваат и за финансирање на буџетски потреби. (more…)

Продолжи со читање

Популарно