Connect with us

Форекс

Пролетно „зеленило” на Македонска берза, еврото со вредност од 61.6953 денари

Објавено

на

Со денови акциите на најголемите македонски компании кои котираат на Македонска берза ја губеа својата вредност најмногу поради кризата која ја предизвикува вирусот Ковид-19 познат како коронавирус. Светските берзи бележеа големи загуби, а таа разорна слика се пренесуваше и на нашата берза.

Сепак, последниве два дена се чувствува позитивен тренд на Македонската берза. Тоа најмногу се гледа од растот на МБИ10 берзанскиот индекс, како и значителниот пораст на акциите на најголемите македонски компании во текот на вчерашниот последен ден за тргување на берзата.

На последниот ден за тргување на Македонската берза речиси сите акции забележаа значителен раст на својата вредност.

Најголем пораст на вредноста забележаа банкарските акции на Стопанска банка АД Скопје и Комерцијална банка АД Скопје кои забележаа раст од високи 5,00% односно 4,99 проценти.

Пораст на вредноста забележаа и акциите на Макпетрол АД Скопје од 4,97%, Гранит АД Скопје од 4,88%, Македонијатурист АД Скопје од 4,81%, а раст имаше и кај акциите на УНИБанка АД Скопје кои ја зголемија својата вредност за 4,51%.

Според официјалниот среден курс на Народната банка на Македонија, денеска денарот спрема еврото има вредност од 61.6953 денари.

Курсот на денарот спрема доларот е на ниво од 56.9828 денари, британската фунта изнесува 67.4266 денари, додека пак швајцарскиот франк е 58.1921 денари.

Форекс

Македонска берза овозможува бесплатно користење на продуктот eTrader за инвеститорите во хартии од вредност

Објавено

на

Македонска берза ја информира јавноста, а особено сите инвеститори во хартии од вредност дека продуктот за т.н. електронско тргување (eTrader), што е достапен на инвеститорите преку членките на Берзата (банките и брокерските куќи) и којшто овозможува далечински пристап за тргување со хартии од вредност на Берзата, ќе можe да се користи БЕСПЛАТНО. (more…)

Продолжи со читање

Форекс

Македонска берза: Новата Уредба за примена на Законот за трговските друштва ќе има големо влијание на тргувањето со хартии од вредност

Објавено

на

Македонската берза е загрижена за понатамошното функционирање поради новата Уредба за примена на Законот за трговските друштва пред се во делот на забраната за одржување на годишните собранија на акционери на компаниите за време на вонредна состојба. Оваа Уредба ќе донесе многу негативни последици за компаниите чија вредност на акциите драстично се намалува од ден во ден, но и за акционерите кои нема да добијат дивиденда во очекуваниот период или уште полошо и воопшто да не добијат дивиденда. (more…)

Продолжи со читање

Форекс

Нов колапс на акциите на Македонска берза, еврото со вредност од 61.6950 денари

Објавено

на

Исто како што е времето во март, крајно променливо и непредвидливо, такво е и движењето на МБИ10 индексот на Македонска берза. Само два дена траеја позитивните вибрации и пролетното „зеленило” кај акциите кои котираат на нашата берза. (more…)

Продолжи со читање

Популарно