Connect with us

Домашни банки

ПроКредит Банка ја зајакнува својата пазарна позиција

Објавено

на

Официјалните податоци од извештајот на независната ревизија покажуваат како „Прокредит банка“ лани успеа да ја зголеми добивката.

Нето добивката на 2017 година е 4,75 милиони евра и таа е повисока за 350.000 евра од нето профитот што банката го оствари во 2016 година. Многу е важно тоа што оваа добивка е направена во услови на намалени нето приходи од камати и статус кво на нето приходи од провизии и надоместоци.

Сепак најзначаен потег е зголемувањето на кредитирањето. Кредитната база на оваа банка порасна до 287 милиони евра, а лани беше 268 милиони евра. Значајно да се истакне е тоа што оваа банка до лани немала политика да вложува во хартии од вредност, а лани во однос на 2016 година и значајно се намалени вложувањата односно позајмувањата на други банки. И тоа од 350.000 евра во 2016 година до помалку од 100.000 евра на крајот на 2017 година.

Менаџментот на банката успеа да ги намали резервациите во споредба со 2016 година или поточно да го преполови тој трошок. Нивниот износ на крај на 2017 година е 924.500 евра и е за 1милион евра понизок од износот наменет за тоа во 2016 година. Значајно зголемување има кај останатите приходи. Тие достигнале 941.000 евра, а се зголемени за 391.000 евра.

Домашни банки

Антонио Аргир ја направи првата трансакција преку NLB Pay апликацијата со која донираше средства за Специјална Олимпијада Македонија

Објавено

на

НЛБ Банка ја промовираше новата бесплатна услуга, NLB Pay мобилен паричник – која овозможува бесконтактно плаќање на продажните места само со доближување на мобилен телефон до ПОС терминал. NLB Pay е уште една современа дигитална услуга на Банката, која е лесна за користење, безбедна и овозможува брзи и едноставни плаќања. (more…)

Продолжи со читање

Домашни банки

Банкосигурување настан: Сигурно е да си осигуран!

Објавено

на

Во свет полн со предизвици и непредвидливи моменти, Сигурно е да си осигуран! (more…)

Продолжи со читање

Домашни банки

Унапредување на енергетската ефикасност во домаќинствата со Шпаркасе Банка

Објавено

на

Шпаркасе Банка Ве поканува да бидете дел од настанот „Унапредување на енергетската ефикасност во домаќинствата“ кој ќе се одржи на 24 септември во Хотел Вила Парк во Струмица, со почеток во 17:00 часот.

На настанот ќе имате можност да се информирате за GEFF програмата на Европската банка за обнова и развој (ЕБОР) која ги поддржува проектите за унапредување на енергетската ефикасност во домаќинствата. Тимот на Шпаркасе Банка ќе Ве запознае подобро со условите на ЕКО кредитите, начинот на аплицирање и можноста за грант до 20% од износот на инвестицијата.

Дојдете и подобро запознајте се со GEFF програмата и ЕКО кредитите, а по завршување на настанот ќе продолжиме со заедничка дружба и размена на искуства.

Се гледаме на настанот.

Продолжи со читање
P2_P_MK_300x250
[ccpw id="39761"]

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange