Connect with us
P2_P_MK_1600x400

Домашни банки

ПроКредит Банка со награда за најеколошка компанија

Објавено

на

Согласно јавниот конкурс на Град Скопје за општествено одговорни компании ПроКредит Банка АД Скопје беше избрана како најеколошка компанија која има успешна примена на интерни стандарди и придонес во зачувување на животната средина.

ПроКредит Банка континуирано имплементира мерки за намалување на негативното влијание кон животната средина преку интерно изграден Систем за управување со животна средина, сертифициран со ИСО 14001. Како дел од применетите мерки од страна на ПроКредит Банка може да се напоменат:

  • 66% од возниот парк на банката се електрични/хибридни автомобили
  • полнач за електрични автомобили во дворот на Централната Управа достапен за бесплатна јавна употреба
  • сопствена фотонапонска централа за производство на електрична енергија
  • систем за селекција и рециклирање на отпад
  • употреба на геотермални и топлински пумпи за ладење и греење на Централната Управа
  • употреба на хартија која има сертификат за оддржливо шумарство и имплементација на дигитални потписи за секој вработен со цел намалување на потрошувачка на хартија
  • континуирана едукација за покренување на свесност за заштита на животната средина.

Покрај овие интерни мерки во работењето на банката, ПроКредит Банка се стреми и кон одговорно кредитирање и утврдување на ризик кон животната средина од инвестициите кои ги финансираат и промоција на еко кредитирање. Досега ПроКредит Банка има пласирано преку 80 милиони евра во кредити за обновниви избори на енергија, енергетска ефикасност и проекти за подобра животна средина.  Повеќе детали за еко стратегијата на ПроКредит Банка може да прочитате на следниов линк.

“Како компанија која стратешки имплементира мерки за намалување на негативното влијание кон животната средина за нас претставува чест и задоволство да бидеме пример на еколошка компанија. Се надеваме дека и останатите компании ќе го следат нашиот пример и ќе инвестираат во слични мерки.  Благодарни сме на град Скопје за оваа награда и планираме овие средства да ги инвестираме во дополнителни активности за подигнување на свеста кај населението за подобра грижа кон животната средина.”- изјави Методија Миноски, Раководител на одделот за  управување со животната средина во ПроКредит Банка.

Домашни банки

Комерцијална банка овозможи online аплицирање за потрошувачки кредити

Објавено

на

За потрошувачките ненаменски кредити на Комерцијална банка АД Скопје отсега може да аплицирате и електронски (online). За сите физички лица, корисници на услугата електронска банка, кои имаат опција за плаќање, Комерцијална овозможи побрза и поедноставна постапка преку online аплицирањето.

(more…)

Продолжи со читање

Домашни банки

Возењето велосипед е нешто најблиску до летањето – 16 јули светски ден на велосипедизмот

Објавено

на

Робин Вилијамс на прашање од wall street journal зошто толку многу сака да вози велосипед едноставно одговорил „затоа што возењето велосипед е нешто најблиску до летањето“. Па затоа, денес, 16 јули Светскиот ден на велосипедизмот, ајде да ги оставиме автомобилите и да практикуваме култура на возење велосипед. И тоа не само денес, туку секој ден! (more…)

Продолжи со читање

Домашни банки

ЕИФ и ПроКредит Банка ја дуплираат поддршката за иновативните компании – дополнителни 800 милиони евра за мали и средни претпријатија

Објавено

на

Европскиот Инвестициски Фонд (ЕИФ) и ПроКредит групација ќе пласираат дополнителни 800 милиони евра за иновативни проекти на мали и средни претпријатија (МСП), што претставува вкупно 1.62 билиони евра за кредитирање на компании во 11 држави. (more…)

Продолжи со читање

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange