Connect with us
P2_P_MK_1600x400

Депозити

ПроКредит Банка советува: Навиката за штедење треба да се развива од најмали нозе

Објавено

на

Сите сакаме да имаме заштеда за идни планови, школување на децата и погодни инвестиции, но ретко кој од нас трга дел од своите редовни месечни приходи настрана за идни потреби. Откажувањето од можноста да си пружиме дополнителни задоволста сега за сметка на идни планови е многу тешко, а особено и невозможно додека ги гледаме парите на сметка. Токму поради оваа причина секој од нас треба да се потруди да стекне навика за штедење која нема да го става во искушение трошењето до последен денар на парите на сметка.

Еден од наједноставните начини да се стекне навика за штедење е касичка која неможе да се отвора. Но, секогаш Ви стои на располагање можноста да ja скршите и пак да остнете без заштеда, како и ризикот од чување пари дома. Друга, многу попогодна опција е отворање на засебна штедна сметка која нема да биде поврзна со Вашата дебитна картичка. На овој начин заштедата нема да Ви биде пред очи за трошење, а уште поповолно би било доколку имате и траен налог – како Ви дојде платата, така си се трга заштеда.

Овој начин на штедење е познат меѓу банките како штедење по видување и Ви нуди голема флексибилност. При избор на банка во која редовно ќе штедите следете ги следниве совети:

1. Проверете дали имате камата по видување на штедната сметка. Оваа поволност може да Ве стимулира за поголемо штедење, кое во иднина и те како ќе Ви послужи за реализација на долгопланираните идеи. Поголема камата, повеќе заштеди за во иднина.

2. Проверете кога и како имате пристап до парите. Тоа се Ваши заштеди и главна цел е да ги акумулирате, но понекогаш Ви се потребни итно и не би требало да бидете ограничени. Доколку банката не Ви нуди пристап до заштедите преку е-банкарство значи дека не може да ги користите надвор од работно време на банките, за викенди и неработни денови и истото може да биде не практично во итни ситуации. Не заборавајте дека флексибилноста е еден од најголемите потреби во 21 век.

3. Проверете дали штедењето по видување има дополнителни услови. Едноставноста на производот за штедење Ви нуди сигурност и на Вас. Доколку штедењето има дополнителни услови и е поврзано со исполнување на критериуми како – исплата само еднаш месечно, или каматна стапка во зависност од износот или не можност за дополнување тогаш станува премногу комплицирано за да го следите и употребувате секојдневно.

Не заборавајте дека колку порано го научите Вашето дете да штеди, толку повеќе ќе се радува на своите заштеди и на секое зголемување на салдото на сметка. Тие пари во иднина може да ги користи за студирање на омилениот универзитет, за дополнително школување или за патување кое одамна го сонува. Штедењето од мали нозе прераснува во редовна навика и гради култура за штедење кај луѓето во текот на целиот живот.

Старите поговорки велат “Испружи си ги нозете колку што ти е долга чергата”, a штедењето по видување Ви нуди подолга черга.

Депозити

НЛБ Штеди го кусурот – иновативен и едноставен начин за заштеда

Објавено

на

НЛБ Штеди го кусурот е едноставен начин за заштеда на помали суми на средства на редовна основа. Ги заокружува плаќањата со Вашите платежни картички на одреден износ по Ваш избор, а разликата од плаќањето до одредениот износ кој сте го одбрале, ја префрла на посебна штедна сметка со повисока каматна стапка од редовната. (more…)

Продолжи со читање

Депозити

Халкбанк и Халки на сите деца им посакуваат успешна учебна година исполнета со многу знаење и успеси

Објавено

на

Халки на сите деца им посакува уште една учебна година исполнета со многу знаење, успеси и откривање нови светови! (more…)

Продолжи со читање

Депозити

НЛБ Банка ги намали каматните стапки на депозитите за физички и правни лица

Објавено

на

НЛБ Банка ги намали каматните стапки на депозитите за физички лица во МКД и ЕУР од 0,02 до 1 процентен поен. Исто така, намалени се и каматните стапки за депозитите за правни лица во МКД и ЕУР од 0,02 до 0,5 процентни поени. Новите каматни стапки се со важност од 01.09.2019 година. (more…)

Продолжи со читање

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange