Connect with us

Форекс

Продолжува падот на берзата, акциите тонат во дупка без дно

Објавено

на

Веќе со денови трае големиот пад на светските берзи, на кои не е имуна ниту нашата берза, на која акциите на најголемите македонски компании ја губат вредноста со секој изминат ден. Оваа огромна криза и енормниот пад на берзите е предизвикана од минијатурниот, но многу моќен непријател – Ковид-19.

Исто како и светските берзи, така и Македонска берза има крајно негативни последици од епидемијата. Дека ситуацијата е крајно сериозна и многу неизвесна, говори и податокот дека Македонска берза изминативе денови повремено го прекинуваше тргувањето со акции, поради огромниот пад на берзанскиот индекс МБИ10 кој ги содржи десетте најликвидни хартии од вредност на котираните акционерски друштва.

На последниот ден за тргување на македонската берза немаше ниту една акција која забележа раст на својата вредност.

Најпогодени од кризата која ја предизвикува коронавирусот беа акциите на УНИБанка АД Скопје кои забележаа висок пад од 4,99%. Висок пад на вредноста на акциите забележаа и Алкалоид АД Скопје и Гранит АД Скопје, чиишто акции ја намалија вредноста за 4,88%, односно за 4,82%.

Падот на вредноста на МБИ10 индексот негативно се одрази и врз вредноста на акциите на Фершпед АД Скопје кои забележаа пад од 4,76%, како и врз банкарските акции на Стопанска банка АД Скопје и Стопанска банка АД Битола кои ја намалија својата вредност за 4,67%, односно за 2,89%.

По дводневниот раст на вредноста на акциите, ниту НЛБ Банка АД Скопје не остана имуна на падот на берзата, па на последниот ден за тргување забележа пад од 2,81%.

Според официјалниот среден курс на Народната банка на Македонија, денеска денарот спрема еврото има вредност од 61.6950 денари.

Курсот на денарот спрема доларот е на ниво од 57.1197 денари, британската фунта изнесува 66.3458 денари, додека пак швајцарскиот франк е 58.5619 денари.

Форекс

Акциите на Комерцијална банка и Гранит се убедливо најтргуваните акции на Македонска берза

Објавено

на

Според податоците кои ги објави Македонската берза за периодот 01.03.-31.03.2020 година вкупниот промет изнесува 2.785.792.356 денари и е енормно зголемен за 250,23% во однос на претходниот месец февруари. (more…)

Продолжи со читање

Форекс

Поддршка од НЕОКОМ АД за нормално функционирање на Македонската берза

Објавено

на

НЕОКОМ преку својата платформа neoCloud  заедно со Македонска берза им овозможи специјална услуга на брокерите, со која во периодот додека трае кризата со коронавирусот COVID-19, бесплатно ќе може да се приклучат од далечина и да продолжат со редовните активности на берзата, согласно препораките од надлежните институции за непречено тргување во услови на физичко дистанцирање. (more…)

Продолжи со читање

Форекс

Македонска берза овозможува бесплатно користење на продуктот eTrader за инвеститорите во хартии од вредност

Објавено

на

Македонска берза ја информира јавноста, а особено сите инвеститори во хартии од вредност дека продуктот за т.н. електронско тргување (eTrader), што е достапен на инвеститорите преку членките на Берзата (банките и брокерските куќи) и којшто овозможува далечински пристап за тргување со хартии од вредност на Берзата, ќе можe да се користи БЕСПЛАТНО. (more…)

Продолжи со читање

Популарно