Connect with us

Останато

Продолжен викенд и работна недела од само 4 дена станува реалност во Шпанија!?

Објавено

на

Шпанија наскоро треба да го започне пробниот период од предложената четиридневна работна недела од страна на партијата „Más País”, и ако тестирањето помине како што треба и идејата е целосно прифатена, Шпанија може да стане прва земја во светот што ќе спроведе ваков систем на работа.

Тестирањето на овој пилот проект ќе започне на есен, ќе трае три години и во него ќе бидат вложени 50 милиони евра за да се овозможи тестирањето да помине со минимален ризик, пишува „The Guardian“.

„Со четиридневната работна недела (32 работни часа) започнуваме со вистинската дебата за нашето време. Тоа е идеја чие време дојде”, напиша Ињиго Ерехон од „Más País” на својот Твитер профил.

Партијата „Más País” се надева дека наскоро ќе ги види резултатите постигнати од шпанската компанија „Del Sol” низ целата земја, чии работници веќе извесно време работат само четири дена во неделата.

„Јасно е дека начинот на работа ги прави луѓето стресни, прекумерната работа ги заморува и сето тоа остава големи последици врз менталното здравје. Четиридневна недела би била добра за економијата, за работниците и за животната средина“, наведуваат од партијата.

НБРМ

Во соработка со ИНФЕ-ОЕЦД и Министерството за финансии на Холандија се засилуваат активностите за спроведување на националната Стратегија за финансиска едукација и финансиска инклузија

Објавено

на

Спроведувањето на првата национална Стратегија за финансиска едукација и финансиска инклузија засилено напредува. Оттука, вчера и денес, финансиските регулатори од земјава предводени од Народната банка во рамките на Координациското тело за финансиска едукација и финансиска инклузија, заедно со Меѓународната мрежа за финансиска едукација при Организацијата за економска соработка и развој (ИНФЕ-ОЕЦД) во соработка со Министерството за финансии на Холандија, организираат работилница, во рамките на програмата на Конституенцата и програмата „Манивајс“ (Money Wise). (more…)

Продолжи со читање

Останато

Со новите измени на Законот, каматите нема да смеат да бидат повисоки од долгот!?

Објавено

на

Со измените на Законот за облигациони односи, каматите нема да смеат да бидат повисоки од долгот, смета Jован Митрески, координатор на пратеничката група на СДСМ и коалицијата. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Колапс на приватниот сектор во Јапонија – бројот на банкротирани компании за една година се зголемил за неверојатни 49%

Објавено

на

Ефектот на Ковид-19 врз бизнисите во Јапонија предизвика огромен број банкроти од почетокот на воведувањето на анти-пандемиските мерки. (more…)

Продолжи со читањеПопуларно