Connect with us
P2_P_MK_1600x400

Останато

Прогресивниот данок ги вознемири бизнисмените

Објавено

на

Оценките на економските аналитичари за скалестиот данок се движат од демагошка мерка која ќе предизвика даночна евазија до праведна социјална реформа.

Подобрување на економската состојба, вистинска борба со сивата економија и спречување на даночната евазија се дел од приоритети врз кои треба да се работи пред да се воведуваат даночни реформи, велат од реалниот сектор.

Бизнисмените бараат да не се брза со реформите, затоа што не се подготвени за нивно спроведување.

За дел од аналитичарите спорно е тоа што наместо долга јавна дебата за сериозна даночна реформа, Владата достави предлог решение. За други, пак, е спорно тоа што прагот за прогресивно оданочување е 90 илјади наместо претходно најавуваните 60 илјади денари, сметајќи дека овој потег е политички компромис.

ценките на економските аналитичари се движат од демагошка мерка која ќе предизвика даночна евазија до праведна реформа која ќе помогне парите од мала група на луѓе да им се дадат на посиромашни кои преку потрошувачката ќе ги остават во земјава.

Универзитетската професорка Шенај Хаџимустафа вели дека ја оправдува мерката но доколку е дел од сет мерки кои подоцна ќе влијаат врз подобрување на животниот стандард.

„Битно е, самиот фокус на Владата да биде во насока на подобрување на можностите во реалниот сектор и со тоа на подобрување на економските перформанси, и поголем БДП што значи дека се искористуваат самите ресурси во поголем процент, а со тоа и човечкиот фактор кој што е најбитниот капитал, а со тоа овозможување на зголемување на самата потрошувачка. Сите тие елементи се поврзани во магичен круг. Сметам дека треба да се подобрат економските состојби, а потоа мислам дека не е проблем да се воведат и други даночни реформи или пак видови на даноци. Сега засега, мислам дека е прерано, кога ќе се подобри економијата не би било проблем,“ вели Хаџимустафа.

Економскиот консултант Горан Рафајловски вели дека новиот начин на оданочување ќе ја зголеми сивата економија и одливот на млади интелектуалци.

Според Министерството за финансии прогресивното даночење ќе опфати еден процент од вработените во Македонија.

Прогресивна даночна стапка од 18% се воведува за доходот од работа, од самостојна дејност, од авторски и сродни права и од продажба на сопствени земјоделски производи ако обврзниците годишно заработат над милион и осумдесет илјади денари.

За камати од депозити, во кој влегуваат трансакциски депозити, штедни депозити и други депозити, како и на каматите од хартии од вредност граѓаните ќе плаќаат данок на доход по стапка од 15%, ако износот на пресметаната камата на годишно ниво надминува 15 илјади денари односно пресметано според сегашните каматни стапки , ќе се даночи каматата на штедните влогови над 30 илјади евра.

Останато

Тевдовски: „Фич“ ја потврди добрата фискална политика и реформите во јавните финансии

Објавено

на

Извештајот на кредитната агенција „Фич“, со кој го подигна кредитниот рејтинг на земјава после 13 години, е сериозна потврда за исправната фискална политка, а потенцирани се и реформите кои се направени во системот на јавни финансии. Ова го посочи министерот за финансии Драган Тевдовски презентирајчи го извештајот на кредитната агенција. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Запознајте го Славе Стефановиќ: До 15% поевтин живот благодарение на платформата на Cashback

Објавено

на

Како Славе Стефановиќ ја изгради својата мрежа на пријатели во Cashback и добива

дополнителни попусти кај 1800 трговци (more…)

Продолжи со читање

Останато

Тевдовски: Прогресивниот данок дава ефекти!

Објавено

на

Министерот за финансии, Драган Тевдовски изрази задоволство од ефектите на прогресивното одданочување. Тој вели дека приходите од персоналецот за 5 месеци забележале пораст од 17,4%. Сите тврдења дека ќе се намали вработеноста, ќе се зголеми даночната евазија, ќе се намалат платите, според него се покажале како неточни. (more…)

Продолжи со читање
Unibanka_banner_300x250

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange