Connect with us

Останато

ПРОВЕРЕТЕ СИ ГИ ТРАНСАКЦИСКИТЕ СМЕТКИ! – Започна исплатата на повратот на ДДВ за третиот квартал

Објавено

на

Граѓаните кои ја користат апликацијата „Мој ДДВ“ и скенираат фискални сметки деновиве треба да си ги проверуваат трансакциските сметки бидејќи во тек е исплатата на повратот на ДДВ за скенираните сметки во третото тромесечје односно за месеците јули, август и септември.

Овој пат, исплатата е малку подоцна од вообичаеното поради исплатата на парите од повратот од Викендот без ДДВ. Сепак дел од граѓаните веќе добиле пари, останатите да очекуваат деновиве. Податоците се обработени и сега парите веќе се префлаат на сметките. Инаку Управата за јавни приходи има рок да го изврши повратот 60 дена од денот на последната скенирана сметка во тримесечјето.

По овој основ, според податоците УЈП треба на граѓаните да им исплати речиси 430 милиони денари.

Во текот на третото тримесечје, односно во месеците јули, август и септември 2020 сппред податоците, остварен е промет од 29,8 милијарди денари, од кои прометот од македонски производи изнесува 7,8 милијарди денари, а прометот од останати производи изнесува 21,9 милијарди денари.

Преку апликацијата „Мој ДДВ“ за скенираните фискални сметки на граѓаните им се врши поврат од 20 проценти за платениот ДДВ за македонски производи и услуги, и 10 проценти за останатите добра и услуги.

Останато

Сојузот на стопански комори го издава меѓународниот сертификат „Safety Travel Stamp“

Објавено

на

Со цел гарантирање на безбедни услови за престој и користење на услуги во угостителските објекти, хотелите, мотелите, автокамповите Сојузот на стопански комори на Македонија во соработка со Министерството за економија издава меѓународен сертификат за безбедност „Safety Travel Stamp“ односно „Знак за безбеден туризам“.  Со овој меѓународно признат сертификат се потврдува дека објектите во целост ги  спроведуваат, почитуваат и практикуваат домашните и светските препораки за превенција и заштита од ширењето на вирусот Ковид 19 што создава сигурност кај домашните и кај странски гости. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Блокирани сметките на илјадници граѓани од страна на УЈП

Објавено

на

Управата за јавни приходи преку Центарот за наплата за глоби изминатите денови до граѓаните доставила приближно 14.000 решенија за присилна наплата, најголем број од нив за сообраќајни прекршоци изречени од страна на Министерството за внатрешни работи за сторен сообраќаен прекршок, Министерството за транспорт и врски и други државни органи. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Зошто се потребни инвестиции за развој сега и веднаш?

Објавено

на

Како што ќе се ублажуваат негативните ефекти од пандемијата и ќе се достигнува задоволителен степен на имунизација на населението, како главни теми во наредниот период ќе се наметнат економските решенија за брзо заздравување на македонската економија. Како едно такво решение е и реализацијата на мега-инвестицискиот Проект Иловица-Штука. (more…)

Продолжи со читање


Популарно