Connect with us
P2_P_MK_1600x400

Лични финансии

Причините зошто е тешко да штедиме пари

Објавено

на

Иако Американците технички прават подобра работа за заштеда сега отколку во изминатите години, повеќето од нас сеуште имаат многу фаќање. Всушност, околу 57% од возрасните од САД допрва треба да акумулираат 1.000 долари на штедна книшка, додека 39% воопшто немаат пари. Доколку допрва треба да наплатите респектабилна сума на заштеди, има добри шанси да обвинит еден од следните фактори.

  1. Немате буџет.

Само 41% од домакинствата имаат ставка штедење во нивниот буџет. За да почнете да штедите, мора тоа да го испланирате и да го имате на ум секој ден

2. Купувате скапи добра.

Шопингот е слабост на секој од нас. Нема ништо лошо да ја подновите гардеробата, да купуте некаков нов уред или некое добро кое ви е потребно дома. Меѓутоа, ако тоа купување е направено со кредитна картичка значи дека живеете на повисока нога од тоа што можете да си го дозволите.

3. Имате големи долгови.

Голговите се најголемиот непријател на штедењето. Сумата која сакате да ја заштедите во месецот, најверојатно ќе оди на враќање на долговите. Најчести долгови се кредити за стан или автомобили. Речиси 31% од жителите во САД и ЕУ имаат автомобилски кредит.

4. Мислите дека сте имуни на итни ситуации.

Расипан автомобил, појака настинка и пукната цевка. На секој може да му се случи и тоа е многу нормална појава. Овие се базичните итни ситуации. Што правиме доколку се случи нешто посериозно?

Без оглед на тоа зошто не сте биле во можност да заштедите пари на време, клучот е да ја утврдите причината и да работите на нејзино надминување. Колку побрзо го направите тоа, толку порано ќе се чувствувате подобро за вашите финансии.

Лични финансии

Продавачите треба да бидат повеќе од продавачи

Објавено

на

Во соработка со Македонската Асоцијација за Продажба во периодот што следи ќе објавуваме текстови кои ќе ви помогнат да ги подобрите продажните вештини, да ја зголемите самодовербата и да го подобрите вашиот продажен ефект. (more…)

Продолжи со читање

Лични финансии

Кој е поуспешен во продажбата: жените или мажите?

Објавено

на

Во соработка со Македонската Асоцијација за Продажба во периодот што следи ќе објавуваме текстови кои ќе ви помогнат да ги подобрите продажните вештини, да ја зголемите самодовербата и да го подобрите вашиот продажен ефект. (more…)

Продолжи со читање

Лични финансии

Одговорете на вечното прашање: На што всушност трошиме пари?

Објавено

на

Управувањето со буџетот ни помага да ги оствариме поставените финансиски цели, да ги заработиме парите коишто ни се потребни на месечно ниво за да го имаме она што го посакуваме и притоа да имаме увид дали сме на добар пат во управувањето со финансиите. (more…)

Продолжи со читање
Unibanka_banner_300x250

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange