Connect with us

Странски банки

Претседателот на ЕИБ, Вернер Хојер, ги пофали достигнувањата на Берлинскиот процес и ја потврди зголемената поддршка на ЕИБ за Западен Балкан

Објавено

на

Вернер Хојер, претседател на Европската инвестициска банка (ЕИБ), банка на Европската унија, зборуваше на Самитот за Западен Балкан во Берлин на 5. јули и ги потврди цврстата посветеност на ЕИБ кон Западниот Балкан и подготвеноста да се интензивира поддршката за премин кон поеколошки, подигитален и поинклузивен економски раст.

Берлинскиот процес го олесни развојот на партнерство меѓу земјите-членки на ЕУ и вклучените партнери од Западен Балкан – помагајќи да се унапреди Агендата за поврзување во регионот. Исто така, создаде политички консензус ширум регионот и привлече поддршка од ЕУ за стратешките активности на Зелената агенда, дигиталната трансформација и Заедничкиот регионален пазар.

Претседателот на ЕИБ, Вернер Хојер, рече: „Одлично е да ви се придружам, да прославиме за Берлинскиот процес којшто ги зближи регионот и неговите жители и нив ги доближи до ЕУ. Финансирањето поврзано со овој процес беше за восхит. Оваа соработка остана несмалена во вакво време на нужда: Иницијативата Тим Европа – чијшто главен финансиер е ЕИБ – ги истакнува посветеноста и солидарноста на ЕУ со регионот“.

(Целиот говор е на овој линк: https://youtu.be/UVmXvhiJWtE)

Поддршка од повеќе милијарди евра за Западен Балкан

Од 2009 година, ЕИБ посвети речиси 10 милијарди евра во Западен Балкан во сите клучни економски сектори, поддржувајќи ги виталните инфраструктурни проекти и развојот на приватниот сектор. Како активен партнер во Берлинскиот процес од самиот почеток, ЕИБ ќе продолжи да ги поддржува стратешките приоритети и да обезбедува финансиска и техничка експертиза за стратешките инфраструктурни проекти во регионот и неопходните законски реформи.

ЕИБ останува целосно посветена на социоекономскиот развој на регионот и продолжува со својата практична поддршка за процесот на пристапување. Досега, ЕИБ инвестираше над 5 милијарди евра во транспортниот сектор на Западен Балкан, поддржувајќи ги регионалнатасоработка и поврзаност.

Витална поддршка за побрзо обновување од КОВИД-19 на Западен Балкан

Банката на ЕУ исто така беше во првите редови на поддршка од ЕУ за побрзо закрепнување од КОВИД-19 на економиите од Западен Балкан, исполнувајќи ја својата обврска од 1,7 милијарди евра објавена во рамките на иницијативата Тим Европа во мај 2020 година. Оваа поддршка на ЕИБ му помогна на регионот да олесни некои од непосредните последици од пандемијата, да закрепне побрзо и да ги зајакне клучните сектори на економиите — инфраструктурата и малите и средни претпријатија (МСП). Само во 2021 година, Банката ја зголеми финансиската поддршка на Западен Балкан со инвестирање близу 600 милиони евра во проекти во Србија, Северна Македонија, Босна и Херцеговина, и Косово 1 * *.

Економски и инвестициски план – солидна основа за отклучување до 20 милијарди евра за нови можности за одржливо инвестирање

Банката на ЕУ однапред се радува на соработката со Европската комисија, колегите финансиери и партнерите од Западен Балкан во врска со економскиот и инвестицискиот план на Комисијата вреден 9 милијарди евра за регионот.

“ЕИБ е мостот на којшто се состануваат политиките на ЕУ и издржаните проекти. Изразуваме непопустлива поддршка за посветеноста на ЕУ кон Западен Балкан, како и за ставот дека иднината на Западниот Балкан е во ЕУ“, заклучи претседателот Хојер.

Со Европската комисија и нашите партнери финансиери, како што е Европската банка за обнова и развој (ЕБОР), Банката планира да го забрза спроведувањето на проектите на терен, осигурувајќи дека инвестициите даваат конкретни резултати за граѓаните и деловните субјекти во регионот и придонесуваат за забрзување на конвергенцијата и пристапувањето. ЕИБ исто така го коорганизира Самитот за железници на Европската комисија што ќе се одржи во септември во соработка со Транспортната заедница и ЕБОР по повод Европската година на железницата. Самитот ќе создаде платформа за дискусија во врска со прашањата на политиката и проектите во железницата, наведени во Економскиот и инвестициски план за регионот и Стратегијата за одржлива и паметна мобилност.

Како климатска банка на ЕУ, ЕИБ активно ќе го поддржи преминот кон поеколошки, подигитален и поодржлив економски модел, како во однос на инфраструктурата, така и во развојот на приватниот сектор. Покрај инвестициите поврзани со поврзаноста и развојот на МСП, Банката исто така ќе ја интензивира поддршката за здравството, образованието, животната средина и развојот на општините и ќе ја зајакне социјалната вклученост преку иновативни инструменти за финансирање и зголемена техничка помош.

Странски банки

ПроКредит Групацијата постигна значителни резултати последните 9 месеци со принос на капиталот од 13,6%

Објавено

на

Групацијата ПроКредит, која главно е активна во Југоисточна и Источна Европа, објави висок финансиски резултат од 94,0 милиони евра за првите девет месеци од 2023 година. Приносот на капиталот значително се подобри на ниво од 13,6 %, со што се нагласуваат среднорочните проекции на групацијата. Добриот резултат главно беше поттикнат од континуираната позитивна динамика на нето-каматната маржа, како и од подобрениот коефициент трошоци-приходи од 58,7%. Стабилните показатели за кредитниот ризик доведоа до умерена цена на ризикот од 20 базични поени, каде спаѓаат и дополнителните резервации за загуби резервирани во третиот квартал на работењето на групацијата во Украина. Како резултат на силниот оперативно-финансиски развој во целата групација, Управниот одбор реши на 26 октомври 2023 година повторно да ги подигне проекциите за финансиската 2023 година. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

ЕБОР го назначи Фатих Туркменоглу за нов шеф на Банката во Северна Македонија

Објавено

на

Европската банка за обнова и развој (ЕБОР) го назначи Фатих Туркменоглу за нов шеф на Северна Македонија. Тој ќе ја преземе функцијата на 1 ноември и ќе ја води канцеларијата на Банката во Скопје. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

ПроКредит Холдинг АД: Успешно спроведена трансформација во акционерско друштво

Објавено

на

Матичната компанија на развојно ориентираната Групација ПроКредит успешно ја заврши трансформацијата на својата правна форма во акционерско друштво (AG). Трансформацијата беше завршена со внесување на ПроКредит Холдинг АД во трговскиот регистар на 27.9.2023 година. Претходно, на Годишното генерално собрание одржано на 5.6.2023 година беше донесена одлука за одобрување на промената на правна форма со многу големо мнозинство. Трансформацијата во акционерско друштво има за цел дополнително да го подобри прифаќањето на инвеститорите, особено меѓу учесниците на меѓународниот пазар, а, во исто време, да ја поедностави корпоративната структура. Деловниот фокус на ПроКредит Холдинг, особено со акцент на Југоисточна и Источна Европа и неговата посветеност да се постигне влијание, остануваат непроменети. (more…)

Продолжи со читање

Популарно