Connect with us

Странски банки

Претседателот на ЕБОР доаѓа во Скопје

Објавено

на

Претседателот на ЕБОР, Сума Чакрабарти, на 6-ти мај во Скопје ќе се сретне со владини претставници и претставници од бизнис заедницата, за време на регионалната посета на Западен Балкан, која доаѓа како подготовка пред Годишното собрание на ЕБОР, кое се одржува следната недела во Сараево.

Чакрабарти ќе се сретне со премиерот Зоран Заев, со вицепремиерот Кочо Анѓушев и министерот за финансии Драган Тевдовски, пред да го посети Скопје Сити Мол, првиот шопинг центар финансиран од ЕБОР во Северна Македонија.

„Претседателот на ЕБОР, ќе ја потврди посветеноста на Банката во однос на натамошните инвестициите во земјата и на Западен Балкан. Ќе ја истакне и позицијата на Банката како стратешки партнер на Северна Македонија, која до денес е водечки институционален инвеститор со 1.9 милијарди евра евра во 150 проекти. Банката со своите активности во Северна Македонија се фокусира на поддршка на конкурентен развој на приватниот сектор, зајакнување на безбедноста и одржливоста на енергијата, како и поддршка на поврзувањето и регионалната интеграција“, се вели во соопштението од ЕБОР.

Минатата година ЕБОР ги интензивираше активностите на Западен Балкан, инвестирајќи над 1.1 милијарди евра во 67 проекти. Банката планира да го задржи или за нијанса да го зголеми нивото на досегашните регионални инвестиции.

Странски банки

Кинеските банки вршат дезинфекција на парите во оптек како превентива од корона вирусот

Објавено

на

Кинеските власти преземаат обемни мерки во борбата против новиот вид коронавирус (COVID-19), a една од нив е и дезинфекција на банкнотите. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Како Русија го решава конфликтот на интереси во Sberbank?

Објавено

на

Sberbank по речиси 30 години ќе добие нова структура на управување која ќе го реши конфликтот на интереси и невообичаената положба во која Руската централна банка ем е нејзин контролор односно регулаторно тело кое ја надгледува нејзината работа и истовремено сопственик на мнозинскиот удел.

Русија секако, не се откажува од целосната државна контрола над една од најуспешните руски банки која во многу случаи ја следи и националната монетарна, фискална и економска политика. Затоа уделот кој досега го поседуваше Централната банка на Русија ќе го преземе Владата во Москва.

Тоа значи дека повторно Sberbank ќе има централизирано управување, но од друга страна нејзината работа без конфликт на интереси ќе може да биде под надзор од страна на Централната банка. Трансакцијата од една во друга државна руска институција е процента на 39 милијарди долари.

Продолжи со читање

Странски банки

Erste Asset Management управува со средства од над една милијарда евра во Хрватска

Објавено

на

„Erste Asset Management” на 7 јануари 2020 година надмина една милијарда евра средства под управување во Хрватска. (more…)

Продолжи со читање

Популарно