Connect with us

НБРМ

Претседателот Иванов предложи Гувернерот Богов да раководи со НБРМ уште еден мандат

Објавено

на

Претседателот Ѓорге Иванов, повторно го предложи Димитар Богов за гувернер на Народната Банка. Сега на потег ќе биде Собранието кое треба да го гласа предлогот на Иванов директно на пленарна седница.

Изборот на иден гувернер практично ќе значи тест за соработката меѓу претседателот и Владата, односно парлaмeнтарното мнозинство.

Според деловникот на Собранието, нема рок до кога најдоцна Џафери треба да го стави Богов на гласање, но сепак треба да се има предвид дека мандатот на Богов истекува на 21 мај.

Од кабинетот на Иванов соопштија дека Богов е единствениот предлог затоа што Македонија од 2015 година па наваму е позитивно оценета во извештаите на Европската комисија во делот на монетарната политика и  централнобанкарското работење.

Од кабинетот велат дека за својот предлог Иванов во изминатите два месеци се консултирал со Стопанските комори, банкарите и со МАНУ, со цел Македонија да добие гувернер кој најодговорно ќе ја извршува оваа значајна функција.

Доколку Собранието го изгласа Богов тоа ќе биде негов втор мандат како гувернер. Тој е на оваа позиција од 2011 година.

НБРМ

Објавен конкурсот за учениците по повод Светскиот ден на штедењето и Светскиот ден на осигурувањето

Објавено

на

Народната банка на Република Македонија (НБРМ), Министерството за финансии и Агенцијата за супервизија за осигурување (АСО) го објавија конкурсот за ученици од основното и средното образование, којшто веќе неколку години наназад е заедничка активност по повод одбележувањето на Светскиот ден на штедењето – 31 октомври и Светскиот ден на осигурувањето – 1 ноември. (more…)

Продолжи со читање

НБРМ

НБРМ: Известување за 30. сесија на Клубот на истражувачите

Објавено

на

Централна Банка

Ве известуваме дека на 30. сесија на Клубот на истражувачите што ќе се одржи на 26 септември 2018 година (среда) во просториите на Народната банка на Република Македонија, со почеток во 14 часот, ќе бидат презентирани следниве трудови:

  • „Финансирање на малите и средните претпријатија преку банкарскиот сектор во Република Македонија ‒ резултати од анкетно истражување“,  од авторите Тања Јакимова и Неда Поповска-Камнар и
  • „Трансмисискиот механизам на монетарната политика во Македонија преку каналот на преземање ризици: наоди од податоците од Кредитниот регистар“, од авторите Мите Митески, Ана Митреска и Михајло Васков.

Сите заинтересирани за присуство на оваа сесија на Клубот на истражувачите можат да го најават своето присуство најдоцна до 25 септември 2018 година (вторник) на е-адресата: info@nbrm.mk.

Напоменуваме дека зачленувањето во Клубот на истражувачите е од отворен карактер, за што можете да видите подетални информации на веб-страницата на Народната банка www.nbrm.mk, во делот Клуб на истражувачи.

Продолжи со читање

НБРМ

Редовна аукција за продажба на благајнички записи

Објавено

на

На 12 септември 2018 година, Народната банка спроведе редовна аукција за продажба на благајнички записи со примена на тендер со ограничен износ и фиксно утврдена каматна стапка од 2,75%. На аукцијата беа понудени благајнички записи на ниво од 25.000 милиони денари.

Побарувачката и реализацијата на благајничките записи изнесуваа 25.000 милиони денари и беа на ниво на понудениот износ.

Следната аукција на благајничките записи ќе се одржи на 10 октомври 2018 година.

Продолжи со читање
P2_P_MK_300x250
[ccpw id="39761"]

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange