Connect with us

Останато

Првото македонско финансиско друштво за микрокредитирање Тиго Фајнанс стана дел од Минтос

Објавено

на

Минтос претставува глобален онлајн пазар за заеми. Тоа е платформа за Peer to Peer (P2P) позајмување/инвестирање. Им нудат на инвеститорите лесен и транспарентен начин да инвестираат во заеми кои потекнуваат од различни алтернативни кредитни компании ширум светот. Целта на платформата е да го олесни слободното и ефикасно движење на капиталот. Нема такси за инвестирање во Минтос, инвеститорите можат да инвестираат во повеќе валути и да започнат со помали инвестиции. Барателите на кредит, од друга страна, добиваат пристап до флексибилни и скалабилни средства за зголемување на нивната кредитна книга.

Тиго Фајнанс е една од најдобрите финтек компании во Македонија. Компанијата користи иновативна и модерна технологија и има имплементирано автоматски сервис за одобрување што им овозможува на кредитите да бидат одобрени за само 30 секунди. Компанијата активно ја проширува својата мрежа со повеќе филијали, иако одобрувањето на кредит преку интернет останува главен фокус. Тиго Финансии е посветена на нудење на своите корисници брзо и лесно решение за микрофинансирање. Компанијата им нуди на своите клиенти два вида на заем – краткорочни кредити и кредити на рати до 24 месеци.

Тиго Фајнанс, отсега е дел од Минтос. Со ова, сега се отвори можноста да инвестирате во своите потрошувачки кредити од Македонија и да заработите нето добивка до 10%.

Иако фокусот на Тиго е онлајн кредитирање, компанијата отвори пет филијали во Македонија, кои се наоѓаат стратешки во клучните демографски области. Фирмата планира да отвори дополнителни филијали во следниот квартал за да биде подостапна за своите клиенти.

На Минтос, Тиго планира да ги понуди своите краткорочни и лични рати за инвестиции. Краткорочните кредити издадени од Македонија од компанијата се движат од 35 до 325 евра со рок на достасување до 30 дена. Кредитите за рати на компанијата имаат рок на достасување до 24 месеци, а износите на кредитите на рати се до 1 000 ЕУР.

“Тиго Фајнанс со задоволство се приклучи на пазарот на Mintos, единствено место каде што движењето на капиталот е бесплатно и ефикасно. Со оглед на нашата напредна ИТ инфраструктура која ни овозможува максимална ефикасност и фокус на клиентите во работењето, нашето партнерство со Минтос ќе ја зајакне нашата позиција на македонскиот пазар. Ова ќе ни помогне да се приближиме до нашата цел да станеме најпознатиот бренд во индустријата за микрофинансирање ” – вели Филип Димитровски, државен менаџер на Тиго Финансии во Македонија.

Од јануари 2018, па се до крајот на август 2018 година, вкупниот износ на издадени кредити од Тиго Финансии достигна 1,43 милиони евра, со ниво на неплатени побарувања (FPD) пониско од 10% во текот на истиот период. На крајот на август, нето-кредитната книга на компанијата изнесува 600.000 евра. Компанијата постојано бара можности за иновирање и зголемување на нивната способност да ги задоволи потребите и очекувањата на своите клиенти.

Целниот пазар на Тиго Фајнанс во голема мера се состои од клиенти кои често имаат ограничен пристап до банкарски услуги. Заемопримачите можат да добијат заем за неколку минути, бидејќи компанијата применува автоматски и флексибилен систем за проверка на кредитната способност на своите клиенти. Ова резултира со кредитна претходна согласност за само 30 секунди. Ова ги прави кредитите на Тиго најбрзи на пазарот.

Останато

Студентите и младите инженери ќе го подобруваат образованието

Објавено

на

Бордот на Европски студенти на технологија (БЕСТ) Скопје и Асоцијацијата на здруженија на инженери – Инженерска институција на Македонија потпишаа Меморандум за соработка. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Во Русија има се повеќе милијардери

Објавено

на

Во Русија во 2018 година бројот на милијардери е зголемен за пет од лани и сега има 74 според годишниот извештај на банката Кредит Суис. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Комисијата за хартии од вредност во работна посета на Комисијата за хартии од вредност на Словенија

Објавено

на

Претставници на Комисијата за хартии од вредност на Република Македонија заедно со Комисионерката Лиле Делиџакова на 11 октомври, 2018 година беа во работна посета на Агенцијата за пазар на хартии од вредност на  Република Словенија во Љубљана.

Директорот на Агенцијата за пазар на хартии од вредност Г-дин Милош Час  имаше воведно обраќање во кое ги отслика пазарните движења и состојби во Словенија и изрази подготвеност со сите ресурси да и помогне и да ја поддржи  Комисијата за хартии од вредност на Република Македонија при нејзиниот информатичко-технолошки  развој и унапредување на капацитетите.

Потоа, беа реализирани неколку работни сесии со Стручните лица кои го изработиле нивниот Информатички систем за известување и обработка на податоци, преку кој овластените учесници на пазарот ги доставуваат своите финансиски и нефинансиски известувања, кои потоа на соодветен начин и во специфичен формат се обработуваат за потребите на регулаторот.

Овој  систем  содржи компонента за размена на информации и податоци поврзани со трговски трансакции кои се случуваат на пазарите на капитал на сите држави членки на ЕСМА.

Ваквата работна посета која  претставува уште еден  чекор за зајакнување на односите меѓу двете институции  беше договорена уште при првата средба на Претседателот на Комисијата за хартии од вредност на Република Македонија М-р Нора Алити  со нејзинот словенечки колега  Г-дин Милош Час која што  се реализираше  на 27 јуни, 2018 година во Љубљана.

Продолжи со читање
P2_P_MK_300x250

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange