Connect with us

НБРМ

Првите банкноти со новото име во оптек од 2020 година, но нема да бидат двојазични!

Објавено

на

Првите банкноти кои ќе ги користат граѓаните и на кои ќе стои новото име Народна банка на Република Северна Македонија, ќе бидат петстоденарките, а потоа би следувале и банкнотите од десет денари, и за нив се веќе распишани тендери.

„Парите ќе се повлекуваат и ќе се пуштаат во оптек во согласност со природниот циклус и потребите. Очекуваме првите банкноти да излезат на почетокот од следната година. Ова е подолг процес, но ние веќе имаме распишано два тендера и очекуваме таа постапка да биде реализирана во согласност со нашите проекции“,  изјави гувернерот Ангеловска-Бежовска на денешната прес-конференција.

На прес конференцијата на која гувернерката ги презентираше новите макроекономски проекции, соопшти дека некои книжни пари и сега содржат симболи и мотиви од албанската култура, но новите банкноти нема да бидат испишани на Албански јазик, иако ќе има дополнителни консултации. Ќе се постапува согласно законите и Уставот.

„Во однос на употребата на Албанскиот јазик, банкнотите нема да го содржат и тоа, очекуваме да направиме дополнителни консултации и ќе постапиме соодветно на законската и уставната рамка“, дополни Ангеловска-Бежовска.

Целиот процес за замена на парите со старото име ќе трае околу 5 години, а евентуално негово забрзување може да се очекува со отворањето на соодветното поглавје од преговорите со Европската унија.

НБРМ

Препораки од Народната банка во врска со исплатата на мајските пензии

Објавено

на

По известувањето дека сите банки се подготвени да ја реализираат предвремената исплата на мајските пензии, Народната банка апелира: (more…)

Продолжи со читање

НБРМ

Стабилноста на денарот е загарантирана, тврдат актуелниот и претходните гувернери и меѓународни институции

Објавено

на

Денарот е стабилен со години, стабилен останува и во текот на корона кризата, и простор за загриженост нема. Народната банка гарантира дека денарот е и ќе остане стабилен, а тоа го потврдуваат и меѓународните финансиски институции и агенциите за кредитен рејтинг. Дека стабилноста на денарот е загарантирана укажуваат и поранешните први луѓе на централната банка, а кои потенцираат дека не треба да се верува на шпекулации за националната валута, пренесува „МИА“. (more…)

Продолжи со читање

Анализи

И во услови на криза, Македонците купуваат станови

Објавено

на

Потрошувачките кредити и понатаму остануваат убедливо најзастапени кредитни производи од аспект на намената на кредитите одобрени на физичките лица, соопшти Народната банка во најновиот извештај за монетарните движења. (more…)

Продолжи со читање

Популарно