Connect with us

Странски банки

По JP Morgan Chase, уште една од водечките американски банки објави намалена добивка

Објавено

на

Откако објавивме дека најголемата банка во САД според обемот на средства JP Morgan Chase, објави намалена добивка за 7% во последниот квартал од минатата година, истото го објави уште една од водечките банки во САД, инвестициската банка Goldman Sachs.

 Банката забележала пад на добивката од 10% во четвртиот квартал минатата година, поради намалувањето на трговските активности.

Goldman Sachs заработила 2,03 милијарди долари или 4,38 долари по акција, за три месеци заклучно со декември 2014 година, што е помалку во споредба со профитот од 2,25 милијарди долари или 4,6 долари по акција остварени во истиот период една година претходно.

Од Банката потврдуваат дека забавувањето на активностите во секторот за основни приходи, трговија со валутите и стоката, довело до пад на профитот, како и слабеењето на инвестициските активности на банката во областа на издавање на гаранции.

Вкупните приходи на оваа банка достигнале до 7,69 милијарди долари, што е помалку во споредба со 8,78 милијарди долари остварени една година претходно.

Аналитичарите очекуваа дека приходите на Goldman Sachs ќе изнесуваат 4,32 долари по акција, односно 7,66 милијарди долари.

Повеќе

Странски банки

Акциите на словенечката НЛБ се прикажани на берзите во Љубљана и Лондон

Објавено

на

Со котација на акции на берзата, постапката за јавна понуда на акциите на НЛБ е завршена. Банката сега е во голема мера дисперзирана и државата има контролен удел. Во процесот на јавна продажба, државата продала 11.818.181 или 59,1% од сите акции на НЛБ по цена од 51,5 евра. Со воведувањето на специјалната опција за стабилизација, уделот може да се зголеми на 65%, а средствата за државата да достигнат 669,5 милиони евра. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Раст, иновации и предизвици на банкарскиот сектор во Обединетите Арапски Емирати

Објавено

на

Обединетите Арапски Емирати забележаа постојан економски раст во последните шест години. Годишниот раст на домашниот производ од 2010 година е на ниво од 4,4%, со кулминација во 2012 година кога се забележува раст од 7,2%. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Франција бара од швајцарска банка 1,6 милијарди евра отштета поради перење пари

Објавено

на

Француската држава, странка во судскиот процес против големата швајцарска банка УБС во Париз, побара „отштета од 1,6 милијарди евра“ за да го санкционира големиот „систем за измама и перење пари“.

(more…)

Продолжи со читање
P2_P_MK_300x250

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange