Connect with us

Странски банки

Потпретседателката на ЕИБ, Лилјана Павлова, ја потврди посветеноста на зелената транзиција во Северна Македонија

Објавено

на

За време на посетата на Европската инвестициска банка (ЕИБ) на Скопје, потпретседателката на ЕИБ, Лилјана Павлова, ја потврди посветеноста на банката на ЕУ за забрзување на декарбонизацијата и зелената транзиција на Северна Македонија преку поддршка на клучните проекти наведени во Економскиот и инвестициски план.

Билатералните средби со премиерот Димитар Ковачевски, министерот за финансии, Фатмир Бесими и неколку други министри, градоначалникот на Скопје и претседателот на делегацијата на ЕУ во Северна Македонија, помогнаа да се идентификуваат нови можности за проширување на соработката во рамките на новата филијала ЕИБ Глобално, чија цел е зголемување на поддршката за земјите надвор од Европската Унија. ЕИБ ја истакна поддршката за развојот на модерната железничка инфраструктура, енергетската мрежа и инфраструктурата за вода и отпадни води за да ѝ помогне на земјата да се приспособи на климатските промени и да ја заштити животната средина. Понатаму, банката има намера да развие нови инструменти за гаранција и споделување ризик за приватниот сектор во соработка со Европската комисија.

Од почетокот на пандемијата со КОВИД-19, ЕИБ има обезбедено 156 милиони евра за Северна Македонија за да им овозможи на малите и средни претпријатија побрзо да закрепнат и да ја олесни изградбата на нова гасна мрежа која е од суштинско значење за стабилно и безбедно снабдување со енергија. Гледајќи напред, банката на ЕУ исто така ќе им помогне на своите партнери во Северна Македонија да ги зголемат капацитетите за подготовка и имплементација на проекти, што ќе помогне да се реализираат инвестиции со големо влијание за доброто на земјата и нејзиниот народ.

Лилјана Павлова, потпретседателката на ЕИБ, која е одговорна за операциите во Северна Македонија, изјави: „Со нетрпение очекуваме да ја забрзаме зелената, инклузивна и одржлива транзиција на Северна Македонија, преку засилена соработка со нашите локални партнери. ЕИБ планира да ги доближи своите финансиски и технички ресурси уште поблиску до Северна Македонија и другите земји од Западен Балкан благодарение на нашата нова специјално наменета филијала – ЕИБ Глобално. Под овој нов бренд, би сакала повторно да ја потврдам целосната поддршка на ЕИБ за Северна Македонија во постигнувањето на нивните цели и реформи во согласност со политиките на ЕУ и стратегијата за проширување на Европската комисија. Како силен и посветен партнер за Северна Македонија, ќе работиме активно на имплементацијата на проекти според Економскиот и инвестициски план на Европската Унија и пошироко. Покрај нашата поддршка за инфраструктурни проекти, посветени сме на поддршка на дигиталната и зелената транзиција на приватниот сектор“.

Премиерот на Северна Македонија, Димитар Ковачевски, се заблагодари на ЕИБ за континуираната поддршка што ѝ ја дава на неговата земја во процесот на пристапување кон Европската Унија и изрази уверување дека успешната соработка ќе продолжи и во иднина. Двете страни се согласија дека реализацијата на проектот за изградба на гасен интерконектор меѓу Северна Македонија и Грција е од големо значење за диверзификацијата на енергетските ресурси и безбедноста на снабдувањето, придонесувајќи за социоекономскиот раст и интеграцијата во регионалниот енергетски пазар и Европската Унија.

Со финансиската поддршка на ЕИБ и Европската банка за обнова и развој (ЕБОР), ќе се заокружи изградба на железничкиот Коридор 8 од Крива Паланка до границата со Бугарија. Министерот за финансии, Фатмир Бесими, изрази благодарност до ЕИБ за поддршката за добивање инвестициски грант за реализација на овој проект преку Инвестициската рамка за Западен Балкан (WBIF).

На средбата со потпретседателката на ЕИБ, Лилјана Павлова, Министерот за финансии, Фатмир Бесими, изјави: „Имплементацијата на овој проект е еден од приоритетите на владата, имајќи предвид дека изградбата на третата делница од железничкиот Коридор 8 е едно од клучните прашања поставени во последните разговори со Бугарија и е стратешки проект на кој македонско-бугарската транспортна групација моментално активно работи. Освен тоа, владата планира и да ја заврши изградбата на западниот дел од железничката делница на Коридорот 8, особено делот Кичево-граница со Албанија. Владата наскоро ќе испрати апликација до меѓународните финансиски институции, вклучително и ЕИБ за да изрази интерес за финансирање на овој проект“.

Како лојален и долгогодишен партнер на Северна Македонија, од почетокот на нашето работење во земјата, ЕИБ инвестираше 1,1 милијарди евра поддржувајќи го развојот на виталната инфраструктура и малите и средни претпријатија (МСП).

Останато

Бундесбанк: Германското стопанство зимава ќе влезе во рецесија

Објавено

на

Германското стопанство ќе западне во рецесија во зимската половина од годината, по неочекуваното зголемување на активноста во летниот квартал, предупреди Централната банка. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Избрани финалистите на НЛБ Групацијата во проектот #РамкаЗаПомош

Објавено

на

Ако можеме да судиме според ентузијазмот, идеите и иновативноста на компаниите кои годинава учествуваа во проектот #РамказаПомош на НЛБ Групацијата, нема од што да се плашиме кога станува збор за одржливата иднина. Во проектот учествуваа дури 300 компании од шест пазари, со кои главната банкарска групација во Југоисточна Европа бараше одржливи решенија за предизвиците на иднината. Жирито избра 10 финалисти од секој пазар, кои меѓу другото се натпреваруваат и за спонзорски финансиски средства со кои ќе можат да ги реализираат своите идеи. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Швајцарски банкарски гигант ќе и плати на Франција 238 милиони евра за да избегне тужба

Објавено

на

Швајцарскиот банкарски гигант “Credit Suisse” се согласи да плати 238 милиони евра на Франција за да избегне кривично гонење за измама, соопшти надлежниот суд во Париз. (more…)

Продолжи со читање

Популарно