Connect with us

Осигурување

Потврден одличниот кредитен рејтинг на Сава Ре од страна на AM Best

Објавено

на

По редовниот годишен преглед, агенцијата за рејтинг AM Best го потврди „A“ рејтингот на финансиската моќ и „А“ долгорочен кредитен рејтинг на Сава Ре,  при што перспективата ја оцени како „стабилна“.

Билансот на состојба е оценет како многу силен, оперативните перформанси како силни, влијанието на деловниот профил врз рејтингот како неутрално и управувањето со ризикот на компанијата соодветно на организацијата на Групацијата.

Агенцијата во своето соопштение наведува дека нејзината проценка за многу силната финансиска позиција е резултат на високо ниво на прилагодена капитализација, портфолиото на ликвидни инвестиции, претпазливото резервирање и добро внатрешно генерирање на капитал. Со малото потпирање на компанијата кон реосигурување, здрава финансиска флексибилност и пристап до пазарите на капитал. Агенцијата очекува финансиската позиција на компанијата да остане многу силна на среден рок.

Покрај тоа, Агенцијата истакнува дека Сава Ре има историја на остварени силни и стабилни резултати во работењето градени на добрите резултати во неживотно и животно осигурување  и дополнети со здрави приходи од инвестиции. Агенцијата очекува деловните перформанси да останат силни на среден рок, поддржани од дисциплинирано преземање на осигурителен и инвестициски ризик.

Понатаму, Агенцијата забележува дека Сава Ре, поддржана од силната позиција на нејзиниот основен пазар во Словенија, каде што по купувањето на словенечката компанија за животно осигурување НЛБ Вита, има удел на пазарот од околу 19%, активно ја развива својата позиција на пазарите на Западен Балкан. AM Best очекува да види понатамошна географска диверзификација на среден рок и во директните и во сегментите за реосигурување, бидејќи Групацијата продолжува претпазливо да ја гради својата позиција на меѓународниот пазар на реосигурување.

Супервизор на капитално финансирано пензиско осигурување е Агенцијата за супервизија на капитално финансирано пензиско осигурување (МАПАС) (02) 3224 229, www.mapas.mk

Осигурување

Македонски експерти ќе бидат дел од глобалниот настан насловен како „Иднината на осигурувањето во Европа“

Објавено

на

Во организација на водечката меѓународна новинарска агенција „Reuters” се организира Глобален настан насловен како „Иднината на осигурувањето во Европа“. Настанот е виртуелен и ќе биде одржан на 24-ти и 25-ти ноември. (more…)

Продолжи со читање

Осигурување

Уника укинува 600 работни места до крајот на 2022 година

Објавено

на

Осигурителната група „Уника” планира да укине околу 600 работни места до 2022 година, претежно во Австрија и да затвори една третина од филијалите во матичната земја, соопшти австриската осигурителна компанија. (more…)

Продолжи со читање

Осигурување

Халк Осигурување со долготрајна стратегија за подигнување на свеста за грижата на машкото здравје

Објавено

на

Разговорот за машкото здравје често се занемарува во дискусиите за јавно здравје. Сепак, негрижата за здравјето на мажите може да им предизвика значителна болка и страв при првата посета во медицинска установа. Занемарувањето на здравјето на мажите не само што е неефикасно туку и носи намалување на квалитетот на животот, предизвикува страдања, па доведува и до предвремени смртни случаи. Најновите истражувања на фондацијата за рак на простата (www.pcf.org) велат дека кај едно од девет лица ќе биде дијагностицирано рак на простата.  (more…)

Продолжи со читање

Популарно