Connect with us

Останато

Последен ден од „Викендот без ДДВ“

Објавено

на

Денес е последниот ден од „Викендот без ДДВ“ во кој може да се купат македонски производи и услуги и компјутерска опрема, а за кои на граѓаните ќе им биде вратен целосниот износ на данокот на додадена вредност.

Оваа владина мерка започна во саботата (10.10.2020 година) и e дел од четвртиот пакет антикризни мерки во време на пандемијата на Ковид-19 вирусот.

На првиот ден, според податоците кои ги соопшти УЈП, прометот на македонски производи се зголемил тројно.

За да има целосен поврат на ДДВ за овие производи, сметките треба да се скенираат преку апликацијата „Мој ДДВ“ во рок од три дена, а повратот на парите ќе се реализира до крајот на октомври. Максималниот промет за кој едно лице може да го врати целосниот ДДВ за македонски производи и услуги и компјутерска опрема е 30.000 денари.

Останато

ОЕЦД: Економското закрепнување од пандемијата на Ковид-19 ќе трае долго

Објавено

на

„За првпат од почетокот на пандемијата, има надеж за подобра иднина“, напиша главниот економист на ОЕЦД, Лоренс Бун во новата прогноза за економскиот развој на Организацијата за економска соработка и развој. Но, тој додава дека патот до закрепнување ќе биде полн со опасности и ќе трае подолго за некои земји отколку за другите. (more…)

Продолжи со читање

Останато

МФ: Усвоени законските измени за државна гарантна шема и за основање фондови за развој на стопанството

Објавено

на

Министерството за финансии на својот Фејсбук профил објави дека се усвоени измените и дополнувањата на Законот за Македонска банка, со што се овозможува спроведување на државната гарантна шема која е дел од четвртиот пакет антикризни мерки и Стратегијата за заздравување и забрзан економски раст- #SmartERGrowth, како и можноста Развојна банка да формира фондови за поддршка на развојот на стопанството. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Самит Македонија 2025: Технолошкиот развој и вложувањето во човечкиот капитал клучни за економскиот развој

Објавено

на

Зголемувањето на технолошкиот развој и конкурентноста на компаниите, инвестирањето во капитални проекти и вложувањето во човечкиот капитал треба да бидат во фокусот на државата за да се постигне забрзан економски раст и да се подобри животот на граѓаните. Од голема важност е и учеството на дијаспората и нивното инвестирање во сопствената држава. (more…)

Продолжи со читање

Популарно