Connect with us

Останато

Португалија со закон забрани шефовите да ги контактираат работниците по работното време

Објавено

на

Португалија им забрани на шефовите да испраќаат текстуални и електронски пораки до работниците надвор од работното време, како дел од новиот правен пакет популарно наречен „право на одмор“, пренесува „BBC“.

Одлуката е дел од законските измени донесени за балансирање на приватниот и професионалниот живот, особено во однос на фактот дека многу работници работат од дома.

Компаниите со повеќе од 10 вработени може да се соочат со казна доколку контактираат со вработените надвор од времето наведено во нивните договори за работа.

Донесени се и нови правила за далечинско работење на работниците со деца. Родителите можат да работат од дома без временско ограничување, без да бараат дозвола од нивните работодавци, додека нивните деца не наполнат осум години.

Компаниите, исто така, би можеле да бидат принудени да платат дел од трошоците за работа од дома, на пример за трошоци за струја или интернет.

Со оглед на тоа што работниците може да доживеат чувство на изолација, од компаниите се очекува да организираат редовни физички состаноци.

Сепак, некои елементи од правниот пакет не беа прифатени во португалскиот Парламент, вклучително и „правото на исклучување“ што би им овозможило на работниците да ги исклучуваат сите уреди по работното време.

Португалската министерка за труд и социјална заштита, Ана Мендес Годињо, на конференција во Лисабон минатата недела рече дека работата на далечина менува многу работи и оти нејзиниот раст мора да се регулира.

Таа се надева дека подобрата заштита на работниците исто така ќе привлече многу странци да дојдат да работат во Португалија, велејќи дека ја смета нејзин ата земја „едно од најдобрите места во светот за дигитални номади и работници од далечина“.

„Сакаме да ги привлечеме во Португалија”, истакна Годињо.

 

Останато

Од 28-ми започнува етапната исплата на јунските пензии

Објавено

на

Владата на Република Северна Македонија на последната седница ја усвои Информацијата за исплата на пензии за месец јуни 2022 година со задолжување на Фондот на пензиското и инвалидското осигурување на Северна Македонија да ги достави податоците за пензиите до деловните банки најдоцна до 27 јуни. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Инфлацијата во Велика Британија највисока во последните 40 години

Објавено

на

Инфлацијата во Велика Британија се зголеми на 9,1 проценти на годишно ниво во мај, што е највисоко во изминатите 40 години, покажува извештајот објавен од Националната канцеларија за статистика на Обединетото Кралство. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Економиите на САД и ЕУ во пад, расте ризикот од глобална рецесија

Објавено

на

Економиите на САД и на Европската Унија покажуваат значаен пад во јуни, како резултат на порастот на цените за храната, цените на енергенсите и намалената побарувачка на останатите производи и услуги. Со тоа се зголемува ризикот за глобална рецесија. (more…)

Продолжи со читање


Популарно