Connect with us

Останато

Поради рестриктивните мерки, 700.000 Британци ги затворија своите компании!?

Објавено

на

За време на сегашното целосно затворање (lockdown), околу 700.000 Британци ги затворија своите компании, покажуваат резултатите од новото истражување на фондацијата „Resolution“.

Според податоците од истражувањето, тоа значи дека секое седмо самовработено лице престанало да работи, што е зголемување за 50 проценти во однос на првата блокада воведена минатата пролет.

Пандемијата на коронавирусот влијаеше и на животниот стандард, бидејќи голем број на самовработени се соочуваат со пад на приходот за повеќе од една четвртина и повеќето од нив не добија никаква помош од властите.

„Коронавирусот и корона кризата во голема мера влијае врз самовработените граѓани кои имаат сопствени бизниси. Властите треба да ги прошират критериумите за поддршка на оние што ги запоставија, а на кои им е неопходна помош“, изјави Хана Слотер, економист од фондацијата „Resolution“.

фондацијата „Resolution“ е истражувачка организација која се бори за подобри услови за живот на луѓето со ниски и средни примања.

Во Велика Британија воведена е строга блокада односно целосно затворање (lockdown) во последните неколку недели, со бројни ограничувања како полициски час, затворање на продавници и големи ограничувања на социјални контакти.

Останато

Бизнисот со топлинска енергија оди во домашни раце – Адора инженеринг на јавна лицитација за 9,3 милиони евра го купи имотот на Топлификација АД во стечај

Објавено

на

Адора инженеринг по пат на јавна лицитација, за 9,3 милиони евра, ги купи Топланите Исток и Запад и најголемиот дел од останатиот имот на Топлификација АД, која е во стечај. Со оваа купопродажба успешно се завршува стечајната постапка на ова претпријатие и се отвара ново светло, поглавје во регулираниот бизнис со производство на топлинска енергија, кој што е од државно значење, односно директно влијае врз екологијата и целокупниот комфор на живеење на граѓаните во главниот град Скопје. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Извршниот директор на Тиго Фајнанс, Филип Димитровски, прогласен за еден 40 највлијателни и најуспешни бизнис лидери под 40 години во Југоисточна Европа

Објавено

на

Престижната меѓународна агенција „Business Elite Awards“, на специјална гала свеченост организирана во Истанбул, Турција, му го додели значајното „40 Under 40“ признание за бизнис лидер под 40 години на Филип Димитровски, извршен директор на финансиското друштво Тиго Фајнанс. (more…)

Продолжи со читање

НБРМ

Во соработка со ИНФЕ-ОЕЦД и Министерството за финансии на Холандија се засилуваат активностите за спроведување на националната Стратегија за финансиска едукација и финансиска инклузија

Објавено

на

Спроведувањето на првата национална Стратегија за финансиска едукација и финансиска инклузија засилено напредува. Оттука, вчера и денес, финансиските регулатори од земјава предводени од Народната банка во рамките на Координациското тело за финансиска едукација и финансиска инклузија, заедно со Меѓународната мрежа за финансиска едукација при Организацијата за економска соработка и развој (ИНФЕ-ОЕЦД) во соработка со Министерството за финансии на Холандија, организираат работилница, во рамките на програмата на Конституенцата и програмата „Манивајс“ (Money Wise). (more…)

Продолжи со читањеПопуларно