Connect with us

Анализи

Половина од светското население живее со помалку од 5,5 долари на ден

Објавено

на

„Светскиот економски напредок овозможи намалување на бројот на луѓе кои живеат во крајна сиромаштија, но речиси половина од жителите на планетата, или 3,4 милијарди луѓе и понатаму тешко ги задоволуваат своите елементарни потреби“ стои во соопштението на Светска Банка.

Светската банка дефинира дека во крајна сиромаштија живеат лица со помалку од 1,90 долари на ден. Сиромаштијата на глобално ниво падна на 46% во 2015, во споредба со 67%во 1990, прецизираше Светската банка врз основа на најнови податоци.

Крајната сиромаштија во 2015 падна на 10% од 30% во 1990 година.

И покрај економскиот раст, сѐ поголем број од сиромашните во светот денес живеат во најразвиените земји, се истакнува во извештајот.

Регионот на Азија и Пацификот бележи најдобра поделба и таму приходите на 40% од најсиромашните жители просечно се подобрувале за 4,7% меѓу 2010 и 2015.

Во супсахарска Африка третина од земјите забележале пад на приходите на 40% од најсиромашните жители. Во тој регион 84,5% од жителите живеат со помалку од 5,5 долари на ден.

На Блискиот Исток и во Северна Африка, иако е во пораст бројот на жители кои имаат 1,90 долари на ден, „нивото на крајна сиромаштија е понатаму високо“, тврди Светската банка. Но во тој регион има сѐ повеќе жители кои живееле со помалку од 5,5 долари на ден во 2015, во споредба со 1990.

Светската банка прецизираше дека во Соединетите Држави во 2015 година 3,7 милиони лица живееле во крајна сиромаштија, или 1,2% од населението.

Анализи

Јавен повик за учество на Собрание на акционери на Стопанска банка а.д. Битола

Објавено

на

Врз основа на членовите 48 и 49 од Статутот на Стопанска банка а.д. Битола, а согласно Одлуката на Надзорниот одбор од 31.01.2019 година за свикување на Собрание на акционери, СТОПАНСКА БАНКА а.д. БИТОЛА (more…)

Продолжи со читање

Анализи

Подготвени ли се банките во Македонија за имплементирање на двојазичноста?

Објавено

на

Од моментот на стапување во сила на Законот за јазици, албанскиот јазик ќе добие проширена употреба. Покрај македонскиот, во институциите службен јазик станува и албанскиот, што ќе се применува во комуникацијата, употребата и примената во сите постапки на граѓаните.

(more…)

Продолжи со читање

Анализи

Банки vs. Финтек компании: Кој ќе победи?

Објавено

на

Дигитализацијата зема се поголем замав, притоа рапидно развивајќи се, но како “FinTech” компаниите се справуваат во споредба со големите традиционални банки?

Додека голем број банки се уште се потпираат на постоечките рачни процеси, многу “FinTech” компании ја прифаќаат моќта на вештачката интелигенција за справување со финансиските предизвици.

“Revolut” и “ClauseMatch”, организираа панел дискусии со водечките “FinTech” компании и банки, каде што ќе се прикажат некои од најновите технологии и ќе се дискутираат иновативни стратегии.

Експертите на панелот ќе разговараат за:

✅ Кој е поблиску до усогласеност – банки или “FinTech” компании?
✅ Улогата на технологијата: Колку може да се автоматизира? Што треба да се автоматизира, а што никогаш не треба да се автоматизира?
✅ Што мислат регулаторите за горенаведеното?

Продолжи со читање

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange