Connect with us

Останато

ПОВЕЌЕ ПАРИ ОД ПОВРАТ НА ДДВ – од 2023 година граѓаните ќе добиваат максимални 2.100 денари во едно тримесечие од поврат на данокот

Објавено

на

Преку мерката мој ДДВ во изминатите три години кај граѓаните кои скенираат фискални сметки се вратени 4,2 милијарди денари или близу 68,3 милиони евра.

Апликацијата мој ДДВ стартувала со 212.776 корисници, а денеска брои близу 460.000 корисници и бројот расте во континуитет.

Директорката на Управата за јавни приходи, Сања Лукаревска на вчерашната прес-конференција информираше дека во наредниот период во координација со Министерството за финасии ќе поднесат предлог измена на Законот за враќање на дел од ДДВ на физички лица. Оваа измена е со цел од 1 јануари 2023 да се зголеми лимитот на повратот со што наместо 1.800 денари за тримесечие, граѓаните ќе може да добијаат максимален износ од 2.100 денари.

Доколку се усвои овој предлог, наместо досегашните максимални 7.200 денари за една календарска година, граѓаните ќе имаат можност да добијат 8.400 денари со скенирање на фискални сметки.

Останато

„НEзаштитена пpирода“ – Изложба на фотографии на Велиан Јагев за подигнување на свесноста за животната средина, поддржана oд ПроКредит Банка

Објавено

на

Во соработка со фотографот Велиан Јагев, ПроКредит банка организира патувачка изложба на уметнички фотографии од ретки и уникатни птици кои живеат на територијата на Македонија, изработени од страна на Пикс Плус. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Еcommerce4all.eu – бесплатна едукативна платформа за развој на прекуграничната е-трговија во ЦЕФТА

Објавено

на

Неодамна е комплетирана – ecommerce4all. eu – првата регионална платформа за е-трговија која претставува информативен центар е-трговија во ЦЕФТА регионот. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Европската комисија предвидува раст од 2 проценти на македонската економија за годинава

Објавено

на

Европската комисија предвидува дека македонската економија годинава ќе забележи раст од два отсто, а во 2024 од 3,1 проценти. (more…)

Продолжи со читање

Популарно