Connect with us

Осигурување

Повеќе од 38 милиони денари приливи во пензиските фондови Сава пензиски фонд и Сава пензија плус

Објавено

на

Сава пензиско друштво а.д. Скопје инвестирајќи ги пензиските заштеди на членовите акумулирани во пензиските фондови Сава пензиски фонд и Сава пензија плус, остварува приливи по основ на камати и дивиденди во пензиските фондови. На овој начин расте вредноста на пензиските заштеди и се обезбедува соодветна пензија за членовите.

Во периодот од 29.09.2020 до 08.10.2020 година на сметките на пензиските фондови со кои управува Сава пензиско друштво а.д. Скопје пристигнати се приливи по основ на камати во вкупен износ од 38.154.929,00 денари и приливи по основ на дивиденди во вкупен износ од 72.615,98 американски долари.

На сметката на Сава пензиски фонд пристигнаa приливи од камати во износ 7.041.017,00 денари, по основ на орочени депозити во домашни банки и приливи од камати од инвестиции во домашни државни обврзници во износ од 30.353.662,00 денари.

Во истиот овој период на сметката на Сава пензиски фонд пристигнаа приливи од дивиденди во износ од:

– 16.643,19 САД долари, од инвестираните средства во инвестицискиот фонд iShares U.S. Energy ETF;
– 642,54 САД долари, од инвестираните средства во инвестицискиот фонд First Trust NASDAQ Cybersecurity ETF;
– 42.252,78 САД долари, од инвестираните средства во инвестицискиот фонд Vanguard S&P 500 ETF и
– 10.997,28 САД долари, од инвестираните средства во инвестицискиот фонд iShares IBoxx Investment Grade Corporate Bond ETF.

Во истиот овој период од 29.09.2020 до 08.10.2020 година на сметката на Сава пензија плус, пристигнаа приливи од камати во износ од 168.191,00 денари, по основ на орочени депозити во домашни банки и приливи од камати од инвестиции во домашни државни обврзници во износ од 592.059,00 денари.

На сметката на Сава пензија плус по основ на дивиденда пристигнаа следните приливи:

– 334,00 САД долари, од инвестираните средства во инвестицискиот фонд iShares U.S. Energy ETF;
– 38,69 САД долари, од инвестираните средства во инвестицискиот фонд First Trust NASDAQ Cybersecurity ETF;
– 1.459,11 САД долари, од инвестираните средства во инвестицискиот фонд Vanguard S&P 500 ETF и
– 248,39 САД долари, од инвестираните средства во инвестицискиот фонд iShares IBoxx Investment Grade Corporate Bond ETF.

Сите овие приливи се резултат на инвестирањето на пензиските заштеди акумулирани во пензискиот фонд, им припаѓаат на членовите и на пензионираните членови на фондот и пропорционално се распределуваат на нивните сметки.

Повеќе информации за резултатите од инвестирањето на средствата на пензиските фондови има во финансиските извештаи кои редовно се објавуваат на веб страната на Друштвото.

Супервизор на капитално финансирано пензиско осигурување е Агенцијата за супервизија на капитално финансирано пензиско осигурување (МАПАС) (02) 3224 229, www.mapas.mk.

Business Woman

Вилма Учета-Дузлевска нов генерален директор на Триглав осигурување живот АД Скопје

Објавено

на

Компанијата Триглав осигурување живот АД Скопје доби нов генерален директор и извршен член на одбор на директори. Вилма Учета-Дузлевска ја презема водечката позиција во компанијата по поминати неколку мандати на извршни позиции во областа на осигурувањето во Кроација осигурување. (more…)

Продолжи со читање

Осигурување

Поддршка во борбата со рак на дојка: Сигурност во најпотребните животни моменти со Халк Осигурување

Објавено

на

Секојдневно три од четири случаи се дијагностицираат со рак на дојка, повеќе од 250 жени заболуваат месечно, додека 90 од нив ја губат битката. Со овие статистики ракот на дојка претставува најчест облик на тумор кај жените. Периодот на КОВИД-пандемијата го отежна пристапот до медицинска услуга и до третман, а уште повеќе и до одложување на дијагностицирањето на заболувањата. Затоа, повеќе од кога и да било, потребни се, пред сè,  самопрегледите, превенцијата и раното детектирање на состојбите.   (more…)

Продолжи со читање

Осигурување

Потврден одличниот кредитен рејтинг на Сава Ре од страна на AM Best

Објавено

на

По редовниот годишен преглед, агенцијата за рејтинг AM Best го потврди „A“ рејтингот на финансиската моќ и „А“ долгорочен кредитен рејтинг на Сава Ре,  при што перспективата ја оцени како „стабилна“. (more…)

Продолжи со читање

Популарно