Connect with us

Останато

Пет млади лица ги реализираа нивните бизнис идеи преку грантовите за почнување бизнис на ПСМ Фондација

Објавено

на

ПСМ Фондација заедно со проектниот конзорциум во состав на проектот „Балканско-Медитерански Центар за претприемништво и иновации“ (БалканМед ИННОВА) успешно финансираше, менторираше и обучи 5 стартап компании, млади лица чии бизнис идеи беа наградени со грантови за почнување бизнис со вкупен фонд од 20.000 евра.

Добитниците на грантовите се победници на натпреварот за бизнис планови, млади лица од Македонија, кои учествуваат во онлајн акцелераторска програма за почнување бизнис.

За учество на програмата аплицираа вкупно 250 лица од целата земја, а истата содржеше 5 фази: прва фаза – пред-акцелераторска програма со одржани вебинари за генерирање на бизнис идеи, втора фаза за подготовка на бизнис канвас, третата фаза во која се вршеше селекција на 10 најдобри бизнис идеи, по што во четвртата фаза истите беа менторирани од експерти во областа за развој, и конечно петтата фаза бизнис план натпревар, каде 5 најдобри идеи добија финансиска поддршка за почнување на нивните бизниси.

Петте најиновативни идеи кои беа избрани и добија финансиска поддршка по 4.000 евра за почнување на сопствените бизниси се:

  • Беровко, основач Душица Крстеска – Производство на домашни џемови, сирупи и безглутенски тестенини
  • Анти-стрес соба, основач Горан Бошковски – Специјализирана просторија за ослободување од стрес и задоволување на адреналински потреби
  • Еден живот, основач Мартин Спасовски – Развој и производство на електричен мотор
  • Камера Обскура, основач Нена Минчев – Центар за медиуми и забава – креативен простор за соработка, продукција, изложби и аудио-визуелни проекции
  • Маткасе, основач Васја Петковска – Услуга за испорака на комплети со рецепти за јадење (meal kits)

Компаниите успешно ги искористија финансиските средства доделени од ПСМ Фондација, а истите беа употребени за набавка на опрема, материјали и услуги со цел започнување на бизнисите. Компаниите активно ги имплементираат нивните бизнис активности, соработуваат со маркетинг агенции и започнуваат со промоција со цел запознавање на пазарот и купувачите со нивните услуги.

Проектот, кој започна во 2017 година, имаше за цел низ обука, размена на знаења и искуства, како и трансфер на технологии да овозможи поддршка на веќе постоечки мали и средни претпријатија, како и на сите потенцијални стартапи.

Проектот беше насочен кон претприемачите, а целта беше да се здобијат со нови знаења и вештини и истите да воспостават контакти со бизнис заедниците од земјите-партнери на проектот.

Активностите беа спроведени преку проектот БалканМед ИННОВА, финансиран од Европската унија.

Останато

PayPal ќе дозволи употреба на криптовалути

Објавено

на

„PayPal” објави дека ќе им овозможи на клиентите да купуваат, продаваат и чуваат „Bitcoin” и други криптовалути користејќи ги неговите паричници на Интернет. Почнувајќи од почетокот на 2021 година, клиентите исто така ќе можат да ги користат овие виртуелни монети за да купуваат кај 26 милиони поврзани трговци. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Новиот корона бран ја намали деловната активност во Еврозоната

Објавено

на

Во октомври, економската активност во еврозоната се намали, бидејќи ограничувањата како резултат на ширење на корона вирусот, повторно стапија на сила, покажуваат прелиминарните податоци. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Авиокомпаниите ќе прават исти пресметки како и банките

Објавено

на

Кога британскиот туроператор Томас Кук се врати на пазарот минатиот месец, му требаше начин да ги убеди клиентите дека стана посигурен по неговиот банкрот во 2019 година и дека немаат за што да се грижат при резервацијата во пауза за време на пандемија. (more…)

Продолжи со читање

Популарно