Connect with us

Останато

Пензионерскиот синдикат незадоволен од петтиот пакет антикризни мерки

Објавено

на

Пензионерскиот синдикат на Македонија е незадоволен од петтиот пакет мерки и смета дека треба сите пензионери да бидат опфатени со сет антикризни мерки за помош.

„Сметаме дека со овој сет на антикризни мерки требаше да бидат опфатени сите пензионери, имајќи во предвид дека дел од пензионерите добија помош со претходната мерка. Очигледно е дека како старосна група, пензионерите и постарите лица на граѓани не се сметаат за група на која и е потребна помош, а во суштина се група на граѓани кои се последни на списокот за да се подобри нивниот економско-социјален стаус во државата”, се вели во реакцијата од синдикатот, кој делува во рамки на Конфедерацијата на слободни синдикати.

Пензионерскиот синдикат бара да се врати и стариот начин на усогласување на пензиите согласно трошоците на живот и покачувањето на просечната нето плата исплатена во последните шест месеци.

„Соодносот во 2018 година на просечната плата со просечната пензија изнесувал 60 проценти, додека ако се види тој сооднос денес, тој изнесува 56 проценти, (односно просечна пензија во износ од 15.449 денари) од што може да се заклучи дека пензиите стагнираат и покрај тоа што реалност е и инфлацијата и покачувањето на платите”, посочуваат од синдикатот.

Оттаму реагираат и дека одредени институции не дозволуваат да се регистрира синдикатот иако е формиран во 2018 година.

Останато

Комората на сметководители се придружува на протестот на ТУК

Објавено

на

Комората на сметководители години наназад реагира на репресивната улога на Министерството за финансии и неговата улога во уништувањето на сметководствената професија. Структури од Секторот за финансиски систем од ова министерство, наместо да ги извршуваат своите работните задачи во интерес на граѓаните, за што земаат плата, делуваат низ призма на исполнување на своите лични интереси притоа загрозувајќи ја егзистенцијата на 10.000 професионалци од дејноста. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Маск загуби 5,6 милијарди долари за еден ден по падот на акциите на „Tesla”

Објавено

на

Акциите на компанијата „Tesla” на Илон Маск забележаа пад по информацијата дека две лица загинаа во несреќа со електричен автомобил на компанијата во текот на изминатиот викенд, пишува списанието „Forbes”. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Просечна месечна нето-плата по вработен во февруари изнесува 27.948 денари

Објавено

на

Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во февруари 2021 година, во однос на февруари 2020 година, изнесува 102.7. (more…)

Продолжи со читање
Популарно